Vučić: Umirem od smeha kad mi „sole pamet“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najviše volim i poštujem Srbiju i ono što su interesi naše zemlje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da imamo svoju politiku, da ne idemo prema Rusiji, da smo na putu smo ka Evropskoj uniji, ali se ponosimo dobrim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom.

 

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li sporo otvaranje poglavlja i, generalno, otvaranje Evropske unije ka Srbiji gura našu zemlju u „naručje Rusije“, i dodao da su evropski put i dobra saradnja sa Rusijom i Kina politika Srbije - nezavisne i suverene zemlje koja sama donosi odluke o svojoj budućnosti.

„Pre samo 10 dana Vaše kolege novinari su me pitale da li prekidamo odnose sa Rusijom, zbog toga što smo se ponašali tako da smo štitili svoju zemlju. Mi imamo svoju politiku, nalazimo se na evropskom putu i to kažemo na svakom mestu u svetu, ali isto tako, pred svim Evropljanima i Zapadnjacima kažemo da želimo da imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom“, podvkao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veberom.

Predsednik ističe da „umire od smeha“ kada mu „sole pamet“ oni koji „u redu sa 20 ministara“ po 15 puta godišnje odlaze kod Si Đipinga i Vladimira Putina kako bi uvećali trgovinsku razmenu sa Kinom i Rusijom.

„Onda bi meni da sole pamet hoću li ili neću sa nekim da se viđam. Nego šta nego ću da se viđam, već ću i da vas obavestim da sam dobio potvrdu prvi put u pisanoj formi da će Si Điping dogodine posetiti Srbiju“, rekao je Vučić.

Podvukao je da njega jedino interesuju interesi Srbije i da ga ne zanima šta drugi misle.

„Poštujem Vebera, Bilčeka, poštujem ljude iz Evrope, ali najviše volim i poštujem Srbiju i ono što su potrebe Srbije“, naglasio je Vučić.

On je dodao i da Srbija nastavlja svoj evropski put i saradnju sa evropskim zemljama, ukazujući da naša zemlja sa zemljama EU ima 67 odsto ukupne trgovinske razmene, da nemačke komapnije u Srbiji zapošljavaju 62.000 ljudi, kao i da su nemačke i italijanske kompanije naši najveći investitori.

„I sada da gradimo loše odnose sa Nemcima, Italijanima i Francuzima? Ne pada mi na pamet. A isto tako neću da dozvolim da nam oni koji imaju 1.000 puta veću trgovinsku razmenu sa Kinom drže pridike o tome kao mi sa tom zemljom ne smemo da imamo dobre odnose, a oni mogu da imaju dobre odnose“, primetio je Vučić.

Kaže da te „pridike“, mogu držati političarima iz okruženja, koji su „uzeli novac“, a puteve i mostove im grade kineske kompanije.

„Srbiji još nijednom nisu dali pare, a da su nam Kinezi nešto radili“, rekao je Vučić.

Ponovio je da ga interesuje Srbija i Srbija u Evropi, i da želi da čuje od predstavnika EU hoce li nas ili neće u svojoj zajednici.

„Da se Veber pita, znam da bi nas hteli zato što on ima jasnu viziju Evope, a pošto se ne pita samo on, pitaju se i drugi, mi ćemo tako da pratimo njihova usaglašavanja i da gledamo kojim putem se to kreće, da ispunjavamo svoje obaveze i ja računam da za jedno tri godine, kada nam budu otvorili ukupno jedno četiri poglavlja, da ćemo već da pređemo taj broj 20 otvorenih poglavlja i to će biti od velikog značaja za našu zemlju“, podvukao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala