Vladika Joanikije pozvao vjernike na veliki narodni sabor u Nikšiću 21. decembra

© Sputnik / Nebojša PopovićVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije najavio je da sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, sveštenstvom Mitropolije i drugim eparhijama koje su prisutne u Crnoj Gori, 21. decembra organizuje veliki Predbožićni narodni sabor, koji će se održati u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Na ovaj način, kako je kazao, pravoslavni vjernici i Crkva još jednom žele da skrenu pažnju domaćoj i stranoj javnosti na nepravdu kojoj su izloženi, kao i da potvrde spremnost da će svoje svetinje braniti ako bude trebalo i svojim životima.

„Ne možemo dopustiti da se naša vjera prlja i ponižava, da se gaze zavještanja naših svetih predaka“, poručio je vladika Joanikije nakon liturgije u manastiru Đurđevi stupovi.

Vlast ima plan za otimačinu crkvene imovine

Po riječima vladike Joanikija, „u pravnom smislu, apsolutno, potpuno i do kraja je razobličena zla namjera, manifestovana najprije kroz nacrt zakona o slobodi vjere, potom kroz predlog zakona o slobodi vjere“, ali to, smatra on, nije bio nacrt, niti predlog zakona o slobodi vjere, nego plan nove otimačine crkvene zemlje i hramova božjih.

„Htjela je naša vlast, ja u ovom slučaju ne poistovjećujem državu i vlast, mi državu poštujemo, poštujemo i vlast koju je ovaj narod izabrao, ali smo dužni i pred Bogom, i pred svijetom, i pred državom, i pred potomstvom da branimo svoja prava. Bez obzira što je na idejnom planu, na planu nauke i struke vlast potpuno razobličena, ona ima namjeru da taj zakon sprovede“, rekao je vladika.
© Sputnik / Nebojša PopovićTrojčindanski sabor u Podgorici
Vladika Joanikije pozvao vjernike na veliki narodni sabor u Nikšiću 21. decembra - Sputnik Srbija
Trojčindanski sabor u Podgorici

On je podsjetio da je istu namjeru vlast imala i ljetos, ali je, kako je kazao, zaustavio veliki Trojčindanski narodni skup u Podgorici.

„To je skrenulo pažnju domaće, a posebno inostrane javnosti Evrope, pa čak i Amerike, gdje se kulturni, civilizovani svijet čudi kako neko može Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja slavi 800 godina od utemeljenja, danas oduzimati hramove i prinuđivati je da se registruje kao sekta, kao neka novoosnovana vjerska zajednica, da time poništi svoju istoriju i sve što je radila kroz ovih 800 godina“, naveo je episkop.

Nije borba protiv države, već za očuvanje vjere

Aludirajući na Kongres vladajućeg DPS-a, vladika je kazao da je ovih dana održan sastanak na kojem, ako je riječ o principima, o pravu, o pravdi, kontinuitetu pravoslavne vjere, koja je u Crnoj Gori toliko ubjedljiva i svuda prisutna, predstavnici vlasti nijesu imali šta da kažu.

„Međutim, još više su uporni da sprovedu svoju namjeru, kao i ostalo što su sproveli. Kako god bilo, mi se, ako imamo vjere i obraza, tome moramo suprostaviti. Kao što su to i naši preci radili. Moramo čuvati svoju vjeru i svoje hramove, svoje svetinje. O tome se radi. Nije ovo nikakva naša borba protiv države. To je laž! Ovo je borba protiv nepravde! Napadnuti smo, moramo se braniti i to nam svako u svijetu odobrava, da se branimo svim mogućim civilizovanim i kulturnim sredstvima. Mi se tako i ponašamo“, kazao je vladika Joanikije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala