Turska se požalila: NATO nas nije podržao kako smo očekivali

© AFP 2023 / BENOIT DOPPAGNE / BELGATurska i NATO
Turska i NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol administracije turskog predsednika Fahretin Altun rekao je da Ankara poslednjih godina nije imala ozbiljnu podršku NATO-a.

„NATO treba da prepozna probleme drugih zemalja-članica, koji se tiču pretnje njihovoj nacionalnoj bezbednosti, kao i da ih rešava na taktičkom i operativnom nivou. Poslednjih godina, Turska nije dobila odlučnu podršku kakvu je očekivala od NATO-a. Uprkos tome, Turska je sa svojom vojskom, koja je druga po veličini u Alijansi, učestvovala u raznim misijama NATO-a. Nastavićemo da dajemo svoj doprinos, ali očekujemo podršku u vezi sa našim problemima“, napisao je Altun na svojoj stranici na Tviteru uoči samita NATO-a, koji će se održati 3. i 4. decembra u Londonu.

​Ranije je visokorangirani predstavnik američke administracije izjavio da će lideri NATO-a na predstojećem samitu u Londonu ponovo upozoriti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da korišćenje ruskog protivraketnog sistema S-400 nije spojivo sa članstvom u Alijansi.

Ranije je saopšteno da Turska počinje da testira rad ruskih protivraketnih sistema S-400 i da će u vezi sa tim biti angažovani lovci F-16 i drugi avioni.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da početak tih ispitivanja zabrinjava SAD, ali da Vašington nastavlja da razmatra to pitanje sa Ankarom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala