Turska: Ruski sistemi S-400 pojačaće odbrambenu sposobnost NATO-a

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem S-400 "Trijumf"
Raketni sistem S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kupovina ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu (PVO) S-400 od strane Turske neće umanjiti, već ojačati odbrambenu sposobnost NATO-a, izjavio je za Sputnjik član Saveta za bezbednost i spoljnu politiku turske predsedničke administracije Ismail Safi.
„Turska treba da uzme od Rusije PVO sistem S-400 — to ne smanjuje, već naprotiv, jača odbrambene sposobnosti NATO-a. Ali mi to ne radimo za NATO, već za jačanje sopstvenog sistema protivvazdušne odbrane“, istakao je on.

Ranije je visoki predstavnik američke administracije izjavio da će lideri NATO-a na samitu u Londonu ponoviti predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da je korišćenje S-400 nekompatibilno sa statusom članice Alijanse.

Turska je započela da testira radare sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 koje je kupila od Rusije i u tu svrhu su u vazduh podignuti lovački avioni F-16 i drugi avioni. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da početak testiranja zabrinjava Sjedinjene Američke Države, ali da Vašington nastavlja da o ovom pitanju razgovara sa Ankarom.

Protivvazdušni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Amerika poziva Tursku da se otarasi sistema S-400

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će potraga za rešenjem neslaganja sa Sjedinjenim Američkim Državama o ovom pitanju trajati do aprila 2020. godine.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Isporuka ruskih sistema Turskoj započeta je sredinom jula. Prema Erdoganovim rečima, S-400 će biti u potpunosti operativan u aprilu 2020. godine. Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave američki sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala