Predsednik DNR: Ukinuti ukrajinskom jeziku status državnog

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaUčesnici protesta u znak podrške DNR u Donjecku
Učesnici protesta u znak podrške DNR u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin predložio je da se u Ustav unese da samo ruski jezik ima status državnog jezika, saopštila je pres-služba Narodnog saveta DNR.

Prema Ustavu DNR, u zemlji postoje dva državna jezika — ruski i ukrajinski.

„Lider DNR Denis Pušilin predložio je da se uvedu izmene u Ustav Donjecke Narodne Republike, prema kojima će ruski jezik biti zvanični jezik DNR. Predsednik države je takođe podneo na razmatranje Narodnom savetu nacrt zakona sa odgovarajućim izmenama zakona o obrazovanju“, navodi se u saopštenju na sajtu Narodnog saveta DNR.
Kontrolni punkt u predgrađu Gorlovke u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija
Donjecka Narodna Republika utvrdila državnu granicu

Parlament Donjecke Republike istakao je da „primena ukrajinskog jezika kao državnog do danas nije našla praktičnu primenu“.

„Isključivanje ukrajinskog jezika iz državnih jezika ne umanjuje njegov značaj i ne krši prava građana DNR, konkretno, da upotrebljavaju ukrajinski jezik kao jezik za privatnu komunikaciju. Predložene izmene zakona o obrazovanju ukazuju da će učenje državnog jezika ostati obavezno, a ukrajinski i drugi jezici će se predavati uzimajući u obzir želje roditelja i mogućnosti obrazovne organizacije“, dodaje Narodni savet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala