Izraelska okupacija koštala Palestinu 48 milijardi dolara

© AP Photo / Ariel SchalitPalestinac obrađuje zemlju u okolini Bardale na Zapadnoj obali.
Palestinac obrađuje zemlju u okolini Bardale na Zapadnoj obali. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelska okupacija palestinskih teritorija za 17 godina koštala je Palestinu skoro 48 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

U izveštaju se navodi da je zbog izraelske okupacije dela palestinskih teritorija u periodu od 2000. do 2017. godine Palestina izgubila 47,7 milijardi dolara, što je tri puta više od budžeta Palestine u 2017. godini.

Konferencija UN je sastavila model razvoja Palestine u slučaju da država nije izgubila skoro 48 milijardi dolara, nego da je taj novac uložen u razvoj. Kako se navodi, zemlja bi za 17 godina dobila dva miliona novih radnih mesta.

Prema mišljenju stručnjaka UNCTAD-a, rukovodstvo Izraela i Palestine moglo bi da razmotri sprovođenje bilateralnih sastanaka kako bi razmotrili sva nerešena pitanja.

Nedavno je predsednik Palestine Mahmud Abas izjavio da je njegova zemlja spremna za dijalog sa Izraelom, ali da premijer te zemlje Benjamin Netanijahu ne veruje u mir, zbog čega je sa njim nemoguće postići dogovor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala