Ostavke u Nobelovom komitetu, jedna zbog nagrade Handkeu

© AFP 2023 / STIAN LYSBERG SOLUMNobelov komitet
Nobelov komitet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog različitih „skandala“ koje potresaju Nobelov komitet za književnost, dva spoljna člana napustila su to telo Švedske akademije, piše Rojters.

Spoljna članica Komiteta i švedska spisateljica i književna kritičarka Gun-Brit Sundstrom kao razlog za podnošenje ostavke navodi dodelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, prenosi Rojters.

Sundstromova je u saopštenju navela da se iz obrazloženja odluke o dodeli nagrade Handkeu može zaključiti da je literatura iznad politike, istakavši da ona ne deli taj stav.

Ta odluka Nobelovog komiteta izazvala je mnogo bure u međunarodnoj javnosti, naročito na tlu zemalja bivše Jugoslavije.

Handke je trpeo kritike zbog stavova o nekadašnjem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću i zbog toga što je prisustvovao njegovoj sahrani 2006. godine.

Sa druge strane, drugi spoljni član Nobelovog komiteta, pisac Kristofer Leandor, naglasio je da njegova odluka nema veze sa Handkeom.

Kako podseća Rojters, akademija stara 233 godine morala je da uvede nekoliko novih mera posle seks skandala u koji je umešan suprug bivše članice Komiteta zbog čega je odloženo odlučivanje o dobitniku nagrade za 2018. godinu.

Spoljni članovi dodati su kako bi pomogli Nobelovom komitetu da izabere kandidate o kojima bi odlučivali.

Leandor je naveo da daje ostavku na članstvo u Komitetu jer, kako je naveo, „nema ni vremena i strpljenja da čeka da se to telo reformiše“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala