Lukašenko i Vučić odali počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, odali su danas počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

 

Uz intoniranje himni dve zemlje predsednike na Groblju oslobodiocima Beograda dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Groblje oslobodilaca Beograda posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, gde je sahranjeno 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije.

U borbama za oslobođenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je 2.944 boraca NOV-a i POJ-a i 961 borca sovjetske Crvene armije.

Ranije danas na aerodromu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dočekao predsednika Belorusije „dobrodošao veliki i iskreni prijatelju Srbije“, naveo je Vučić na svom zvaničnom instagram profilu „budućnostsrbijeav“, uz fotografije dočeka.

Lukašenko posetu nastavlja sutra, posle svečane ceremonije u 10 časova, uslediće razgovor dvojice predsednika u četiri oka, a potom plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće u sutra i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Srbija je, prema poslednjim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

S druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 procenta, pokazuje statistika.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala