Japanska vlada kupuje nenaseljeno ostrvo za vežbe sa SAD

© REUTERSAmerički bombarder B1-B u japanu uoči zajedničkih vojnih vežbi.
Američki bombarder B1-B u japanu uoči zajedničkih vojnih vežbi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanska vlada saopštila je danas da je pristala da kupi nenaseljeno ostrvo na jugozapadu zemlje sa namerom da ga upotrebi kao mesto za obuku i vežbe vojske i sletanje vojnih letelica.

Ostrvo Mage je u većinskom vlasništvu kompanija za razvoj iz Tokija, a nalazi se u okrugu Kagošima i veličine je osam kvadratnih kilometara. Vlada će platiti 146 miliona dolara, a kako se navodi, to će otvoriti put premeštanju mesta za vežbanje američkih vojnika sa ostrva Ivoto u Tihom okeanu, prenosi „Kjodo“.

„Veoma je važno da se obezbedi mesto za vežbe, a mi ćemo nastaviti da pokušavamo da izgradimo stalni objekat u što kraćem periodu“, rekao je generalni sekretar vlade Jošihide Suga.

Američka vojska je koristila vežbe poletanja i sletanja u svojoj bazi Atsugi u blizini Tokija, ali mesto za obuku je 1990. godine privremeno premešteno na ostrvo Ivoto zbog pritužbi na buku. Prošle godine je to mesto prebačeno u još udaljeniju bazu Ivakuni, zbog čega su SAD tražile od Japana da pronađe pogodniju i trajniju lokaciju za vežbe.

Ostrvo Mage nalazi se 400 kilometara od ostrva Ivakuni. U maju ove godine vlasnici ostrva su prekinuli pregovore sa vladom zbog izbora, a ove jeseni su nastavljeni pregovori, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala