Amerika 117 puta prekršila sporazum sa Rusijom

© AP Photo / Ian DudleyLansiranje američke rakete "Minuteman 3" u američkoj vojnoj bazi Vandenberg
Lansiranje američke rakete Minuteman 3 u američkoj vojnoj bazi Vandenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka strana je 117 puta prekršila Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, saopštio je televiziji „Zvezda“ stručnjak iz Centra za vojno-politička istraživanja MGIMO pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vladimir Kozin.

Kozin tvrdi da je američka strana od 2001. godine za vreme testiranja PVO sistema koristila rakete srednjeg i kratkog dometa za imitiranje meta.

Prema njegovim rečima, podaci nisu uzeti iz tajnih izvora, već iz zvaničnih izveštaja Uprave za raketnu odbranu SAD i iz referentnih materijala naučno-istraživačkog odeljenja Kongresa. On je dodao da je o svemu obavestio i svoje kolege tokom nedavno održane Haške konferencije.

Sto osam testiranja i 117 raketa. Ceo spisak se nalazi u mojoj arhivi. To su ozbiljne stvari. Zašto ne možemo zvanično da obavestimo ceo svet o tome? Evo, ja sam to saopštio u Hagu“, rekao je Kozin.

Prema rečima stručnjaka, NATO sada priprema teren za razmeštanje svojih novih raketa, što ne može da ne izazove zabrinutost.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi drugog avgusta. Inicijator su bile SAD, koje su optužile Rusiju da ne poštuje sporazum, dok je Moskva sve optužbe negirala.

Eksperti se plaše da bi to moglo da izazove trku u naoružanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala