Hongkong se i dalje ne smiruje: Policija rasteruje demonstrante

© AP Photo / Ng Han GuanHapšenje u Hongkongu
Hapšenje u Hongkongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Masovne demonstracije u Hongkongu ponovo su prerasle u sukob policije i radikalno raspoloženih demonstranata koji bacaju teške predmete na pripadnike policije koji rasteruju okupljene.

Policija je saopštila da su demonstranti sa maskama naneli štetu objektima u zoni Vampoa, neki od njih su blokirali ulice barikadama, upali u prodavnice i devastirali unutrašnje prostorije.

Dodaje se i da su „neki učesnici protesta bacali dimne bombe, raspirujući strah u društvu i izazivajući haos, zbog čega policija nije imala alternativu, osim da upotrebi minimalnu silu, uključujući suzavac, kako bi zaustavila nezakonite akcije“.

Amerika pokušava da sputa Kinu preko Hongkonga

Policija poziva građane Hongkonga da izbegavaju šetnje u područje gde se održavaju protesti, prate situaciju i ostanu kući.

Upotreba gasa izaziva veću zabrinutost stanovnika Hongkonga zbog uticaja na zdravlje, nekoliko stotina ljudi čak je izašlo danas na protest protiv upotrebe suzavca od strane policije, ali su ga pripadnici policije upotrebili već nekoliko sati nakon demonstracija.

Desetine hiljada ljudi, većinom obučenih u crno, okupilo se u turističkom delu Čimsačej danas, nedelju dana nakon što su pristalice demokratske opozicije dobile apsolutnu većinu na lokalnim izborima koji su održani prošlog vikenda. Učesnici nedeljnog protesta su izašli na ulice pod parolom „Nikad ne zaboravi“, želeći da podsete ljude da, bez obzira na rezultate izbora, borba još nije završena i da je parola sa „pet zahteva, nijedan manje“ još uvek aktuelna.

Demonstracije je vlast odobrila, ali su neki demonstranti skrenuli sa dogovorene trase i počeli sa agresivnim ponašanjem prema policiji, što je dovelo do upotrebe suzavca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala