Ko su ruski reperi koje sluša ceo svet /video/

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaKoncert
Koncert - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mladi reperi u Rusiji imaju na milione obožavalaca, a sve su popularniji i u inostranstvu. O repu diskutuje svako, od nebitnih blogera do važnih političara. Mladi izvođači ostvaruju svoje snove i postaju prepoznatljivi kod kuće, ali i u inostranstvu.

Najpoznatiji ruski reper je Timati. Njegove pesme prate svetske muzičke trendove, a uglavnom su o ljubavi, prevari, prijateljstvu, bez „teških životnih tema“. Takav pristup mu je omogućio da se izdvoji iz mase „tipičnih repera“ i stvori novi pravac u repu. U karijeri mu je mnogo pomogla preduzetnička delatnost, tj. lanac restorana, lanac odeće, agencija za marketing. Sve to ga je istaklo na mnogim poljima i učinilo njegov stil i njegovu muziku prepoznatljivim u celom svetu. Broj njegovih fanova raste iz dana u dan, a on i dalje nastavlja da stvara hitove. Neke od njegovih najpoznatijih pesama su „Gde tы, gde я“ (Gde si ti, a gde ja), „Baklažan“ (Patlidžan), „Doroga v aэroport“ (Put do aerodroma).

Jedan od najpopularnijih mladih repera dolazi iz Novosibirska i zove se Eldžej. Još od tinejdžerskih dana on je pisao tekstove, a svoj prvi album je izdao 2014. godine. U Rusiji se proslavio posle izlaska pesme „Rozovoe vino“ (Ružičasto vino) 2017. godine, koju je snimio zajedno sa još jednim poznatim reperom Fedukom. Trenutno pesma ima 247 miliona pregleda na Jutjubu. Istovremno sa izlaskom pesme, Eldžej je izdao novi album „Sayonara Boy“ na kojem ima nekoliko svetski poznatih hitova, kao što su „Rvannыe džinsы» („Pocepane farkmerke“), „Tic-Tac“.

Ono što pada u oči su prepoznatljivi izgled i stil Eldžeja. U pitanju su mnogo tetovaža po celom telu i licu, plava kosa i sočiva bele boje koja ga izdvajaju.

Vasilij Vakulenko, poznatiji kao Basta, već duže vreme vlada hip-hop scenom u Rusiji. Karte za njegove koncerte su rasprodate mesecima unapred i uvek se traži mesto više. Cena karata prevazilazi standarde, ali fanovi ne mare za to. Njegova popularnost se povećavala i postao je poznat u susednim postsovjetskim republikama, a zatim i u celom svetu. Stoga se njegovi koncerti ne održavaju samo u Rusiji, nego i šire. Veliki uspeh u njegovoj karijeri je nagrada iz 2008. godine za najboljeg hip-hop izvođača na MTV Rusija mjuzik avords (muzička nagrada za dostignuća u oblasti moderne muzike). Nakon toga su njegove pesme svake godine bile nominovane za razne nagrade i na taj način je stalno bio na spisku najboljih ruskih repera. Vrhunac njegove karijere je bio 2017. godine kada ga je magazin GQ proglasio za izvođača godine i kada je dobio nagradu „Zlatni gramofon“. Neke od njegovih najpopularnijih pesama su „Sansara“, „Moя igra“ (Moja igra) i „Golos“ (Glas). Sve te pesme su makar jednom bile nominovane za pesmu godine. 

Ruski rep je popularan i tražen u svetu i izvođači svojim pesmama pokazuju da je Rusija moderna zemlja. Kroz stvaralaštvo ruskih repera ljudi upoznaju i prepoznaju Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala