Opasni pokušaji „pumpanja“ mišića, hijaluron i implanti moguće „tempirane bombe“

© Fotolia / Bombardir7Atraktivna devojka
Atraktivna devojka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Instagram bloger Kiril Terešin, poznat kao Ruki Bazuki, ovih dana je uradio prvu operaciju uklanjanja vazelina iz bicepsa. Ovaj mladić ga je više puta pumpao da bi mu ruke izgledale veće. Vremenom je došlo do upale.

Vazelin u bicepsima Terešina je izazvao senzaciju. Obožavaoci blogera, koji inače sam sebe naziva frikom, očekivali su da čuju da je reč o sintolu. Ovaj preparat koji bodi-bilderi koriste za pumpanje mišića, otkrili su 1990-ih godina u Nemačkoj kao jeftinu zamenu za parafin i vazelin, koje su plastični hirurzi davno prestali da koriste zbog mnogobrojnih komplikacija.

Sintol je mešavina kozmetičkih ulja sa dodatkom lidokaina i alkohola i veoma je popularan među bodi-bilderima, iako je u naučnoj literaturi opisano mnogo slučajeva kada je njegova upotreba dovela do ozbiljnih zdravstvenih problema. Reč je o trajnoj deformaciji mišića, lokalnoj upali, masnoj emboliji, začepljenju krvnih sudova, čak i o infarktu. 

© Depositphotos.com / Egor Lyashenko„Pumpanje mišića može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.“
Opasni pokušaji „pumpanja“ mišića, hijaluron i implanti moguće „tempirane bombe“ - Sputnik Srbija
„Pumpanje mišića može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.“

Tako se 2012. godine lekarima na Univerzitetskoj klinici Marburg (Nemačka) obratio 29-godišnji bodi-bilder, žaleći se na bol i deformaciju u mišićima ramena. 

Pre četiri godine on je ubrizgao 16 injekcija sintola u bicepse kod nekog poznanika bez lekarske dozvole. Vremenom su ruke počele da ga bole i morao je da prestane sa treninzima. Magnetna rezonanca je pokazala brojna oštećenja tkiva izazvana uljem, zatim povećanje vlaknastog vezivnog tkiva i upale. U suštini, mišići su se pretvorili u jedan veliki ožiljak. Sve je ovo odstranjeno hirurškim putem. 

Još jedan primer: u bolnici u Majamiju (SAD) hitna pomoć je dovela 44-godišnjeg muškarca. Otežano je disao i bilo mu je čas vruće, čas hladno. Ispostavilo se da je pre samo četiri dana ubrizgao injekciju sintola u oba bicepsa. Rendgen je pokazao upalu pluća. Nakon lečenja antibioticima, pacijent je poslat kući. Komplikacije takvog tipa su novina za naučnike.

Da li je hijaluron bezopasan

Injekcije pod kožu koje se koriste za poboljšanje izgleda, široko su rasprostranjene u svetu. Za deset godina naučnici iz SAD su izbrojali 3.782 komplikacije, vezane za dermalne filere koji popunjavaju praznine na koži. Skoro polovina se odnosi na hijaluronsku kiselinu, za 40 odsto komplikacija je odgovoran polilaktid, 15 odsto dolazi od hidroksilapatiti kalcijuma, a manje od jednog procenta je od akrilne smole. 

Tipične komplikacije su čvorovi i tumori, infekcije, alergije, ishemijske bolesti. Ponekad su to autoimune bolesti, oštećenje vida, moždani udar.

CC0 / piksabej / Podmlađivanje nosi određene rizike.
Opasni pokušaji „pumpanja“ mišića, hijaluron i implanti moguće „tempirane bombe“ - Sputnik Srbija
Podmlađivanje nosi određene rizike.

Hijaluronska kiselina se proizvodi u telu životinja, od nje se sastoji međućelijski matriks mnogih tkiva. Smatra se da je ona bezopasna, biokompatibilna sa ljudskim telom i aktivno se koristi u medicini i kozmetologiji. Šest meseci nakon injekcije, ova supstanca se razgrađuje bez traga, za razliku od sintetičkih filera, kao što su kalcijumovi hidroksilapatiti i silikoni.

Mnogo neprijatnosti je vezano za korišćenje hijaluronske kiseline za uvećanje muškog polnog organa. Ova procedura je popularna u Jugoistočnoj Aziji, a odnedavno i u nekim zemljama Istočne Evrope kao alternativa za hiruršku intervenciju.

Lekari iz Južne Koreje ističu da do većine problema dolazi zbog nepravilnog izbora izvornog materijala i lekarskih grešaka. Izdato je nekoliko upozorenja na rizike vezane za ovu proceduru. 

Nučnici sa Univerziteta Toho u Japanu navode primer 35-godišnjeg pacijenta, koji se pre deset godina podvrgao obrezivanju i odmah nakon toga ubrizgao injekciju hijaluronske kiseline u polni organ. Ubrzo je na mestu uboda nastao čvor koji su odstranili u klinici, ali nakon dve godine on se ponovo pojavio. Autori članka pišu da se ovakve komplikacije primećuju kod najviše 0,42 odsto onih koji su se podvrgli proceduri. Odloženi efekti su mogući zbog reakcija nekih ljudi na hijaluronsku kiselinu, dobijenu mikrobiološki ili od ptica.

Lekari iz Liježa opisuju slučaj sa mladim Rumunom kog je dovezla hitna pomoć zbog žalbi na bol i oticanje penisa. Pre toga, tamo su mu ubrizgali vazelin pod kožu. Hirurzi su morali da intervenišu. Naučnici su potražili slične primere u literaturi i otkrili da je u Mađarskoj od 2006. do 2012. godine zabeleženo 78 komplikacija zbog ubrizgavanja vazelina u intimne organe, pritom, njih 68 je zabeleženo kod zatvorenika.

Proteze i rak

Godine 1997. kod žena sa implantima u grudima prvi put je dijagnostikovan anaplastični velikoćelijski limfom — posebna vrsta karcinoma limfnog sistema.

Iako je bolest veoma retka — najviše 0,3 pacijenta na sto hiljada, u Sjedinjenim Državama su izdali upozorenje da implanti u grudima mogu izazvati limfom. Svetska zdravstvena organizacija je prepoznala ovaj tip rizika 2016. godine.

© AFP 2023 / GALI TIBBONOd istraživanja će najveću korist imati proizvođači ženskog veša i plastični hirurzi.
Opasni pokušaji „pumpanja“ mišića, hijaluron i implanti moguće „tempirane bombe“ - Sputnik Srbija
Od istraživanja će najveću korist imati proizvođači ženskog veša i plastični hirurzi.

U nedavnoj publikaciji naučnici sa klinike u Pjančenci i sa Univerziteta Parma izveštavaju o 75-godišnjoj ženi, koja se žalila na bolove leve dojke i na upalu. Od 2001. godine ona ima silikonske implantante. 

Ultrazvuk je pokazao da postoji tvrda tvorevina veličine 46 do 39 milimetara na granici sa protezom. Mikroskopskim pregledom otkrivene su promene karakteristične za anaplastični velikoćelijski limfom. Proteza je odstranjena, a pacijentkinja poslata na radioterapiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala