Grčki mitropoliti traže svepravoslavni sabor o ukrajinskom crkvenom pitanju

CC0 / Pixabay / Grčka pravoslavna crkva
Grčka pravoslavna crkva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvorica mitropolita Grčke pravoslavne crkve napisala su otvoreno pismo poglavarima pravoslavnih crkava u kom ih pozivaju da organizuju svepravoslavni sabor radi razmatranja ukrajinskog crkvenog problema.

Pismo su potpisali mitropolit drijinupoljski i konicijski Andreas, mitropolit pirejski Serafim, mitropolit kifirijski Serafim i mitropolit etolijski Kosmas. Oni su se ranije izjasnili protiv priznavanja autokefalnosti nove nekanonske crkvene strukture u Ukrajini koju su obrazovali raskolnici.

Mitropoliti pišu da je obaveza episkopa i poglavara da se „sačuva, a ne da se narušava kanonsko, saborno i liturgijsko jedinstvo crkve“.

Oni u pismu navode da su u slučaju ukrajinske autokefalije apsolutno neosnovane tvrdnje da se uspešno obnavlja jedinstvo crkve „obnavljanjem“ i uvođenjem u nju onih koji se nisu pokajali, kojima je oduzet sveštenički čin, koji su anatemisani ili su ih rukopoložili raskolnici.

Istovremeno, to je dovelo do prekida crkvene komunikacije s kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom pod mitropolitom Onufrijem i Ruskom pravoslavnom crkvom, naveli su mitropoliti u pismu.

© AP Photo / Emrah GurelCarigradski patrijarh Vartolomej, predsednik Ukrajine Petro Porošenko i mitropolit Epifanij na uručivanju tomosa o autokefalnosti ukrajinske crkve u Istambulu
Grčki mitropoliti traže svepravoslavni sabor o ukrajinskom crkvenom pitanju - Sputnik Srbija
Carigradski patrijarh Vartolomej, predsednik Ukrajine Petro Porošenko i mitropolit Epifanij na uručivanju tomosa o autokefalnosti ukrajinske crkve u Istambulu

Govoreći o „odluci“ vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da opozove tomos iz 1686. godine o predavanju Ukrajinske pravoslavne crkve u nadležnost Moskovskoj patrijaršiji, grčki mitropoliti pišu o tome da je sam Vartolomej priznavao jurisdikciju RPC, o čemu je pisao patrijarhu moskovskom i cele Rusije Aleksiju.

Oni, takođe, kritikuju pokušaje da se carigradski patrijarh predstavi kao poglavar celom pravoslavlju.

Grčki mitropoliti pišu da je Ukrajinska pravoslavna crkva pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije, da je to priznao ceo pravoslavni svet, kao i da je to zapisano u kalendarima, diptisima i godišnjacima pomesnih pravoslavnih crkava.

„Sve lokalne autokefalne pravoslavne crkve i patrijaršije, bez ijednog izuzetka, priznaju da je crkva Ukrajine pod jurisdikcijom Moskve. Bez ijednog izuzetka crkve smatraju da je Onufrije jedini kanonski mitropolit kijevski i da se potčinjava Ruskoj crkvi“, naveli su mitropoliti u pismu, pozivajući se na mnoštvo istorijskih dokumenata.

Oni podsećaju da su do leta 2018. godine „kalendari Vaseljenske patrijaršije o kanonskom potčinjavanju Ukrajinske crkve Moskvi“. „Nigde ne piše da se Kijev crkveno potčinjava Carigradu“, pišu mitropoliti i naglašavaju da Carigrad nema nikakvo pravo da se meša u jurisdikciju Moskve.

Mitropoliti naglašavaju da što je moguće pre treba da bude organizovan svepravoslavni sabor, na kojem bi bio razmotren taj problem, kako bi se sprečio prekid crkvene komunikacije s nepredvidivim posledicama za celo pravoslavlje.

Sabor Grčke pravoslavne crkve je 12. oktobra priznao pravo carigradskom patrijarhu Vartolomeju da odobrava autokefalnost. Sabor je, takođe, arhiepiskopu atinskom i cele Grčke Jeronimu dao pravo da „nastavi da se bavi pitanjem priznavanja crkve Ukrajine“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala