Đukanović objavio primarni interes DPS-a: Obnova „Crnogorske pravoslavne crkve“

© DPSMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsjednik DPS-a Milo Đukanović poručio je na osmom Kongresu te partije koji se danas održava u Podgorici da će jedan od primarnih interesa Demokratske partije socijalista (DPS) biti „snaženje državnog identiteta“ i obnavljanje „Crnogorske pravoslavne crkve“.

Milo Đukanović je kazao da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku, da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta, te da DPS ima razumijevanja za očekivanje jednog dijela javnosti da se obnovi „istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva“ (CPC).

„Moramo suzbiti istorijski uporno osporavanje crnogorskog nacionalnog kulturnog i vjerskog identiteta. Ovo pitanje mora biti pod budnom pažnjom svih nas. Zakon o slobodi vjeroispovjesti treba Crnoj Gori. DPS ima razumijevanje da u procedurama utemeljenim u građanskim i crkvenim kanonima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu“, kazao je Đukanović.

Pokušaj promjene strateškog kursa zemlje

Predsjednik DPS-a je rekao da su drugu polovinu 2015. i 2016. zaključno sa parlamentarnim izborima obilježili do tada nezapamćeni pritisci dijela domaće političke javnosti, mentorski i finansijski podržane iz bližeg i daljeg međunarodnog okruženja, čiji je cilj bio promjena strateškog kursa crnogorske državne politike.

„Preciznije, odustajanje od članstva u NATO-u, kao uvod u reviziju i nekih ranije donesenih odluka, uključujući ishod referenduma o nezavisnosti“, kazao je Đukanović.

Dodao je da su se duže od godinu dana pojačavala prijeteća upozorenja Crnoj Gori šta joj se može dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja.

„Danas se sudi akterima te afere (državni udar), i šalje jasna poruka da Crna Gora nikada neće dozvoliti da se u ime prošlosti zatire pravo na bolju i srećniju budućnost njenih građana“, poručio je Đukanović.

Članstvo u NATO-u kruna reformskih napora

Đukanović je takođe ocijenio da je članstvo u NATO-u kruna reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda, da je Crna Gora danas neupitni lider integracije regiona, te da se u Crnoj Gori danas realizuju značajne milionske investicije, otkad je Crna Gora postala članica NATO-a.

„Istraživanje nafte i gasa u našem podmorju je u toku, sa optimističkom projekcijom ishoda“, rekao je Đukanović.

Razvijaju se, dodao je, i Porto Montenegro, Luštica bej, Portonovi, a planirani su brojni drugi projekti koji će promijeniti Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju.

Bilo bi lakše da EU nije u krizi

On je kazao da bi sve bilo lakše kad bi Crna Gora na poslu evropeizacije imala na drugoj strani partnera koji je podstiče.

„Nažalost, Evropska unija (EU) je suočena s krizama, migracijama, ’bregzitom‘... a još nema ni nagovještaja u kom bi pravcu išao scenario prevazilaženja ugrožene globalne konkurentnosti Evrope. Retorički, Brisel afirmiše politiku proširenja EU, ali ona je, voljom nekih važnijih centara političke moći, suštinski zaustavljena ili prolongirana na duži rok“, rekao je Đukanović.

„To nas“, kako je rekao, „više brine nego što nas brine dinamike proširenja kao Balkance“.

Podsjetimo, na Osmom kongresu Demokratske partije socijalista (DPS), koji se održava danas u Podgorici, najavljeno je da bi za predsjednika te stranke ponovo trebalo da bude izabran Milo Đukanović, a za zamjenika aktuelni premijer Crne Gore Duško Marković. Od gostiju iz inostranstva na svečanom dijelu Kongresa bili su prisutni premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, kao i političari iz Srbije Nenad Čanak i Vuk Drašković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala