Talibani spremni za obnavljanje mirovnih pregovora sa Amerikom

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoTalibanska delegacija u Moskvi 28. maja 2019, nakon sedme runde mirovnih pregovora sa predstavnicima SAD u Kataru.
Talibanska delegacija u Moskvi 28. maja 2019, nakon sedme runde mirovnih pregovora sa predstavnicima SAD u Kataru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp došao u iznenadnu posetu američkim vojnicima u Avganistanu i poručio da veruje da će talibani pristati na primirje, oni odgovaraju da su spremni za obnavljanje mirovnih pregovora sa SAD.

Tramp je posetio Avganistan prvi put od stupanja na dužnost, a nedelju dana nakon što je razmena zarobljenika između Vašingtona i Kabula povećala nade u oživljavanje mirovnih pregovora za okončanje 18-godišnjeg rata.

Tramp je po dolasku u Avganistan rekao da talibani žele dogovor.

„Talibani žele sporazum. Prvo nisu želeli primirje, a sada verujem da ga hoće, i to će se verovatno dogoditi“, kazao je Tramp.

Lideri talibana rekli su za Rojters da od vikenda imaju sastanke sa visokim američkim zvaničnicima u Dohi, dodavši da bi uskoro mogli da nastave formalne mirovne razgovore.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid kaže da su spremni da restartuju razgovore koje je Tramp otkazao u septembru, pošto su talibani preuzeli odgovornost za napad u Kabulu, kada je ubijeno 12 ljudi, uključujući jednog američkog vojnika.

„Naš stav je još isti. Ako počnu mirovni pregovori, biće nastavljeni na onom mestu gde su zaustavljeni“, rekao je Mudžahid, preneo je Tanjug.

On je rekao da se nada da će Trampova poseta Avganistanu pokazati da je ozbiljan u želji da obnovi razgovore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala