Stoltenberg: Rusija ne predstavlja pretnju za NATO

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za medije nakon sastanka Saveta Rusija-NATO u Briselu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za medije nakon sastanka Saveta Rusija-NATO u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO ne vidi agresiju u odnosima Rusije prema članicama Saveza, ali Alijansa treba da reaguje na jačanje njenih vojnih sposobnosti, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, na sastanku lidera zemalja NATO-a, koji će biti održan 3. i 4 decembra u Londonu, biće govora i o koordinaciji politike u odnosu prema Rusiji i situaciji nakon raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Ne vidimo direktnu pretnju od strane Rusije prema saveznicima. Ipak, svedoci smo strateškog izazova, vidimo da Rusija mnogo ulaže u nova savremena sredstva. Zbog toga moramo da obezbedimo pouzdanu odbranu u sve nepredvidljivijem svetu i zato moramo da ulažemo više sredstava“, rekao je Stoltenberg.

On je ponovo spomenuo da Rusija „krši“ dogovor u sferi kontrole Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, kao i da se „agresivno“ ponaša prema svojim susedima — Ukrajini i Gruziji.

Istovremeno, Stoltenberg je istakao da je za Alijansu neophodno i „važno“ da vodi dijalog sa Rusijom, čak iako se odnosi između strana ne poboljšavaju.

„Važno je biti u kontaktu sa Rusijom, jer je Rusija naš sused, neophodne su transparentnost i predvidljivost. Potreban je dijalog, a to nije znak slabosti“, ocenio je on.

Generalni sekretar NATO-a je kazao da nisu primećena nikakva agresivna dejstva protiv zemalja NATO-a, ali da baš zato Alijansa mora da nastavi da pruža pouzdanu zaštitu i odbranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala