Pala već dva rekorda na srpskom delu Turskog toka /video/

© Foto : GastransGradnja kraka gasovoda "Turski tok" na teritoriji Srbije
Gradnja kraka gasovoda Turski tok na teritoriji Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prilikom postavljanja dela kraka gasovoda „Turski tok“ ispod reke Dunav u Srbiji, postavljen je evropski rekord u brzini i stepenu složenosti radova.

Trenutno se na teritoriji Srbije gradi gasovod od granice sa Bugarskom do Mađarske, kojim će, kako se očekuje, proticati gas iz „Turskog toka“.

Reč je o kraku dužine 402 kilometra, protoka od 12,87 milijardi kubnih metara na ulazu i oko 10 milijardi na izlazu. Generalni naručilac radova je kompanija „Gastrans“. Jedna od najkomplikovanijih deonica gasovoda prolazi ispod reke Dunav na teritoriji Smedereva, 50 kilometara jugoistočno od Beograda.

„Najveći i najznačajniji deo je prolazak gasovoda preko reke Dunav, dužine 1402 metra. Bilo je poteškoća u vezi sa složenom geologijom pod Dunavom, nailazili smo na slojeve uglja, ali ipak smo uspeli da završimo taj deo za 32 dana. Radovi su obavljeni prema planu, što je rekord“, rekao je načelnik proizvodno-tehničke uprave Jevgenij Uljrih.

On je istakao da je ova deonica preko Dunava treća u svetu po veličini.

„Prva je izgrađena na Novom Zelandu, druga u SAD, dok je naša ispod Dunava prva ovakve vrste u Evropi. Ovo je evropski rekord u postavljanju gasovoda ispod vodenih barijera metodom direktne cevi (provlačenje zavarene cevi kroz pripremljene mikrotunele)“, istakao je on.

Prečnik magistralnog gasovoda koji prolazi preko Dunava iznosi oko 1,2 metra. Cev je obložena specijalnim materijalom kako bi se zaštitila prilikom provlačenja.

Uljrih je dodao da cevi na ostalim delovima gasovoda tri puta presecaju reku Moravu, kao i Tamiš, Tisu, manje reke i vodene kanale.

© Foto : GastransGradnja kraka gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju
Pala već dva rekorda na srpskom delu Turskog toka /video/ - Sputnik Srbija
Gradnja kraka gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju

Turski tok u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić u novembru je saopštio da će 2020. godine biti završena kompresorska stanica za isporuku gasa iz „Turskog toka“ u Mađarsku, kao i da se izgradnja kraka u Srbiji odvija po planu i da će biti završena ove godine.

„Gasprom“ je 19. novembra saopštio da završava poslednje pripreme pre puštanja u rad gasovoda „Turski tok“, što bi trebalo da se dogodi do kraja 2019. godine.

Trenutno su oba kraka napunjena gasom. Kompresorska stanica „Ruska“ i obalski deo u Rusiji spremni su da počnu sa radom. Istovremeno se privode kraju radovi na prijemnom terminalu u Turskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala