Lideri NATO-a spremaju ukor za Erdogana: S-400 nespojiv sa članstvom u Alijansi

© REUTERS / Ints KalninsZastava NATO-a na vojnim vežbama alijanse u Letoniji
Zastava NATO-a na vojnim vežbama alijanse u Letoniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri NATO-a će na predstojećem samitu u Londonu ponovo upozoriti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da korišćenje ruskog protivraketnog sistema S-400 nije spojivo sa članstvom u Alijansi, rekao je visokorangirani predstavnik američke administracije.

„Ne planiramo odvojen bilateralni sastanak na samitu NATO-a. Mislim da će predsednik Erdogan od mnogih članica Severnoatlantske alijanse čuti da su one zabrinute zbog uvođenja radara S-400. Mi smo bili direktni sa njim, rekavši mu da je taj radar nekompatibilan sa obavezama Turske kao članice NATO-a. To će mu ponovo reći Alijansa“, rekao je američki činovnik.

On je naveo da je samit NATO-a, koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu, šansa da se saopšti da je „sa Turskom NATO jači nego bez nje“.

Ranije je saopšteno da Turska počinje da testira rad ruskih protivraketnih sistema S-400 i da će u vezi sa tim biti angažovani lovci F-16 i drugi avioni.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da početak tih ispitivanja zabrinjava SAD, ali da Vašington nastavlja da razmatra to pitanje sa Ankarom.

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni sistem S-400
Lideri NATO-a spremaju ukor za Erdogana: S-400 nespojiv sa članstvom u Alijansi - Sputnik Srbija
Protivvazdušni sistem S-400

Isporuka najnovijih ruskih sistema S-400, koja je izazvala krizu u odnosima Turske i SAD, počela je sredinom jula.

Prema Erdoganovim rečima, S-400 će biti potpuno uvedeni u upotrebu u aprilu sledeće godine. Vašington je tražio od Ankare da odustane od tog ugovora i da u zamenu za S-400 kupi američke komplekse „patriot“, preteći da će odložiti ili potpuno ukinuti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije.

Odnosi sa Rusijom tema samita NATO-a

Predstavnik američke administracije je takođe naveo i da će odnosi NATO-a i Rusije biti jedna od tema samita u Londonu.

„Pretnja teritorijalnom suverenitetu i hibridna pretnja koje dolaze iz Rusije veoma duboko zabrinjavaju mnoge članice, pa i nas“, rekao je činovnik.

Prema njegovim rečima, nijedno od dejstava NATO-a nema cilj da bude pretnja za Rusiju.

„Četiri NATO grupacije na istočnom krilu Alijanse ne mogu da se uporede po brojnosti sa regularnom Armijom Rusije u toj oblasti“, izjavio je predstavnik američke administracije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala