„Karamazovi“ danas: Da li se sloboda kupuje hlebom?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako danas, 140 godina od pojave romana „Braća Karamazovi“, razumeti ideje velikog pisca, naročito onu iz „Legende o Velikom Inkvizitoru”, u kojoj Hrist odbija da kupi slobodu hlebom i čudom?
„Karamazovi“ danas: Da li se sloboda kupuje hlebom?

Da li je moguće odoleti takvim iskušenjima u današnjem vremenu velikih izazova koji su postavljeni pred čoveka i njegovu slobodu — neka su od pitanja na koja u emisiji „Orbita kulture“ odgovaraju profesori Dragan Stojanović i Tanja Popović.

Kako se čuveni Zolin roman adaptira za pozorišnu scenu, da li je i koliko svet napredovao u poslednja dva veka, od pojave „Nane“ do danas, otkriva nam rediteljka Ivana Vujić.

Kako izgleda svirka sa Brajanom Mejom, gitaristom kultne grupe „Kvin“ i kako ga je Paganini doveo do „Boemske rapsodije“ — iz Amerike za Sputnjik objašnjava Beograđanin Andrej Kurti, naš nagrađivani violinista, ruski đak i američki profesor.

Naši gosti su i slikar Nemanja Mate Đorđević, čija se izložba „Simptom” otvara u legatu Bate Mihailovića, kao i Vasilije Nikitović, reditelj filma „Četiri ruže“, koji će pred beogradskom publikom biti premijerno prikazan 3. decembra.

U danu kada obeležava svoj 80. rođendan, ugostili smo i akademika Matiju Bećkovića, po mnogima — najvećeg živog srpskog pesnika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala