Srbija će prva u regionu imati borbene bespilotne letelice /foto/

CC BY 3.0 / Srđan Popović/vikipedija / Srpska bespilotna letelica „Pegaz“ na sajmu „Partner 2011.“
Srpska bespilotna letelica „Pegaz“ na sajmu „Partner 2011.“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva operativna naoružana bespilotna letelica koja će ući u naoružanje srpskog RV i PVO biće CH-92A, proizvedena u Kini.

Tako će Srbija postati prva država u regionu čija vojska će biti opremljena naoružanim bespilotnim letelicama, izjavio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju za portal „Tango siks“.

Miloradović je potvrdio da je cilj kupovine CH-92A zapravo komplementarna upotreba sa domaće razvijenom (ali još nezavršenom) bespilotnom letelicom „Pegaz“ i još bitnije, transfer tehnologije koji bi pomogao da „Pegaz“ napreduje od svoje početne uloge izviđača (po prvobitnim planovima) do borbenih sposobnosti.

Pomoćnik ministra nije precizirao broj letelica koje će biti nabavljene, upotrebio je termin „set“. CH-92A je, po njegovim rečima, slična „Pegazu“, ima 20 odsto veću nosivost ubojnih i elektro-optičkih sredstava. Naglasio je da će avionika biti istovetna na obe letelice i da će obuka za njihove operatere takođe biti jedinstvena.

„Pegaz“ će tako dobiti kinesku, poluaktivno laserski vođenu raketu vazduh—zemlja FT-8D koju smo mogli da vidimo na poslednjem „Partneru“.

CC BY-SA 3.0 / Matricasrpska/vikipedija / Srpska bespilotna letelica „Pegaz“
Srbija će prva u regionu imati borbene bespilotne letelice /foto/ - Sputnik Srbija
Srpska bespilotna letelica „Pegaz“

Miloradović je istakao da cilj nabavke borbenih bespilotnih letelica nikad nije bio da se kupi samo sredstvo već je želja Ministarstva odbrane bila da se kupovinom izvrši transfer tehnologije, ali i uzvrati prodajom naših ubojnih sredstava u klasi pasivno vođenih raketa.

Iz ove izjave možemo zaključiti da je će „Pegaz“ najverovatnije dobiti kineski elektro-optički sistem sa obeleživačem cilja, rakete FT-8D, a da će kasnije najverovatnije biti integrisana naša ubojna sredstva koja će koristiti tehnologije sa raketa ALAS i VRVZ.

Miloradović nije imao komentar na informacije o nabavi kineske borbene bespilotne letelice „Ving Lung“, koja je bila izložena na sajmu u Dubaiju.

Razvoj bespilotne letelice „Pegaz“ je na osnovu Taktičko-tehničkih zahteva Ministarstva odbrane Srbije započeo u Vojnotehničkom institutu marta 2010. godine, a letelica je u prvo vreme nosila oznaku „Pegaz 011“.

„Pegaz 011“ je svoje prvo javno prikazivanje imao krajem juna 2011. godine na izložbi naoružanja i vojne opreme „Partner 2011“, prvi let je izveden 4. oktobra iste godine a prvobitno je planirano da uđe u naoružanje već 2014. godine. Na sledećoj izložbi „Partner 2013“ iz VTI su najavljivali da će razvoj letelice biti okončan 2015. godine, a u međuvremenu je 2014. započeo razvoj simulatora letenja koji se nalazi u sklopu zemaljske stanice.

Na „Partneru 2015“ je prvi put prikazana i zemaljska stanica sistema, tada smo saznali da je projekat i dalje u razvoju i dobili informaciju da je, jednom kada osnovna varijanta dovoljno „sazri’’ u operativnoj upotrebi,u planu i naoružana verzija „Pegaza“.

Poslednje informacije o nabavci bespilotnih letelica iz Kine dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, nakon pokazno-taktičke vežbe „Povratak 2019“ septembra ove godine izjavio da se nabavljaju tri baterije sa šest ili devet bespilotnih letelica koje se na različite načine, između ostalog i sa automobila u pokretu, mogu podizati u vazduh, da će letelice biti naoružane i sa značajnom „razornom moći“.

Aleksandar Vučić je tada rekao i da će one u roku od šest meseci biti na teritoriji Srbije, kao i da je to samo početak saradnje sa Kinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala