Sada neka plaća Evropa: Tramp smanjuje izdvajanja za budžet NATO-a

© AP Photo / Visar KryeziuNATO vojska
NATO vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO je odobrio novu formulu raspodele uplata u zajednički budžet Alijanse, prema kojoj će SAD smanjiti svoj udeo, dok će Nemačka povećati uplatu u budžet, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ranije je američki list Si-en-en saopštio da je administracija Donalda Trampa odlučila da smanji uplate u budžet NATO-a sa sadašnjih 22 odsto na 16 odsto od ukupne svote. Saglasno novoj formuli raspodele rashoda Alijanse, zemlje Evrope i Kanada moraće da kompenzuju gubitke.

„To je tačno, mi smo se složili sa novom formulom za raspodelu tih troškova. SAD će plaćati manje, Nemačka više, odnosno sada će SAD i Nemačka plaćati isti iznos – skoro po 16 odsto od ukupnog budžeta NATO-a. Ostalo će biti raspoređeno između drugih saveznika“, objasnio je Stoltenberg.

Prema pisanju lista, ušteđena sredstva će biti usmerena na finansiranje programa u sferi bezbednosti u Evropi, konkretno, Ukrajini i Gruziji.

Ostale članice bloka će uspeti da nadoknade deficit, uvereni su analitičari Si-En-Ena, jer samo doprinosi Nemačke već pokrivaju 14,8 odsto budžeta NATO-a. Istovremeno, odluka Vašingtona je simboličan korak, jer ukupan iznos finansiranja Alijanse iznosi 2,5 milijardi dolara, a to ne uključuje sve vojne troškove zemalja-članica NATO-a.

Budžet NATO-a je neophodan i za pokrivanje troškova sedišta Alijanse i zajedničkog finansiranja programa u sferi odbrane.

Države-članice bloka su prošle nedelje odlučile da promene sistem raspodele troškova, tvrde izvori Si-En-Ena.

Na taj način će američki doprinos budžetu Alijanse biti umanjen, dok će, sa druge strane, evropske zemlje i Kanada morati da povećaju ulaganje.

Američki vojni avion F-16 Vajper - Sputnik Srbija
Bugarska postala Trampov „štreber“ — kupuje još osam aviona F-16

Važno je istaći da je Tramp više puta zahtevao od svojih saveznika iz Alijanse da povećaju troškove za odbranu do 2 odsto BDP-a.

Predsednik SAD je više puta kritikovao određene zemlje bloka zbog toga što nisu odgovorile na njegove zahteve. Na primer, Tramp nije zadovoljan stavom Nemačke, koja je pristala da poveća troškove, ali tek do 2031. godine.

U ovom momentu samo šest zemalja izdvaja dva odsto BDP-a u vojni budžet Alijanse — Grčka, Poljska, Velika Britanija i tri baltičke zemlje — Letonija, Litvanija i Estonija.

U Kanadi su troškovi za odbranu 2018. godine smanjeni na 11 odsto, dok Nemačka i Francuska odbijaju da izađu u susret Trampu, ali, sa druge strane, imaju moćnu vojsku, zaključuje američki list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala