ODKB otvara vrata za posmatrače i partnere

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSamit ODKB u Kirgiziji
Samit ODKB u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija želi da poveća krug prijatelja država iz Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na samitu te organizacije u Biškeku.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija ove godine donela paket dokumenata koji otvara mogućnost davanja statusa posmatrača ili partnera ODKB.

„Čim te dokumente budu ratifikovale sve članice organizacije, može se početi dijalog na tu temu sa državama koje su zainteresovane i spremne za uspostavljanje tesnih kontakata“, dodao je Putin.

Do sada su posmatrači u ODKB-u bile Srbija i Avganistan. 

Današnji samit se održava u Kirgiziji, u Biškeku, a predsedava mu predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov. Na njemu, pored Putina, učestvuju i premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev i predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon.

Na dnevnom redu su pitanja jačanja tadžikistansko-avganistanske granice, saradnja sa Ujedinjenim nacijama (UN) na izradi globalne strategije za borbu protiv terorizma, koordinacija spoljnopolitičke delatnosti država-članica ODKB itd.

Učesnici će razgovarati i o razvoju vojnog potencijala organizacije, informacionoj bezbednosti i obeležavanju 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

© Sputnik / SputnikIstorijat, struktura i vojni kapaciteti Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB)
ODKB otvara vrata za posmatrače i partnere - Sputnik Srbija
Istorijat, struktura i vojni kapaciteti Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala