Kako je jedan od ustaških prvaka dobio ulicu u Beogradu

© Sputnik / Aleksandar MilačićBeograd
Beograd - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnja Ulica Stjepana Filipovića u Beogradu promenila je naziv u Ulica Emila Perške, nekadašnjeg zvaničnika režima Nezavisne Države Hrvatske. Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda saopštila je da će naziv ulice Emila Perške biti hitno promenjen. Kako je došlo do propusta?

Kada je Ulica Stjepana Filipovića promenjena u Ulicu Emila Perške, u obrazloženju odluke je stajalo da je Perška bio profesionalac, zvezda jugoslavenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

„Međutim, kada je već odlučeno da Perška dobije ulicu, otkrilo se da je on bio i hrvatski nacionalista, a kada je 1941. uspostavljena NDH, sve do kraja rata, radio je u policiji. Zato ne čude ogorčeni naslovi u srpskim medijima“, piše „Jutarnji list“, prenosi RTS.

Ko je bio Emil Perška 

Hrvatski „Jutarnji list“ piše da je Perška po nacionalnosti bio Slovak, a politički — žestoki Hrvat.

„To ga ipak nije sprečavalo da između 1920. i 1928. odigra 14 utakmica i postigne dva gola za reprezentaciju Kraljevine SHS, za koju je nastupao na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Nakon što je 1928. Puniša Račić u beogradskoj skupštini pobio prvake HSS-a, svi hrvatski fudbaleri, pa i Perška, odbili su da nastupaju za državnu selekciju“, navodi portal.

Uskoro je Perška završio igračku karijeru i posvetio se sportskom novinarstvu i publicistici.

„Po uspostavi NDH, Emil Perška je promovisao knjigu ’Hrvatski vojnički revolucionarni odbor za sećanje na vojnički ustanak od 5. 12. 1918.‘, i radio u policiji NDH. Hrvatski desničari ga slave zbog načina na koji je, navodno, skončao. Tvrdi se da nije pobegao pred partizanima nego ih je s oružjem dočekao u svojoj kući na Zvijezdi, i tada je ubijen. Samo, koliko je poznato, ne postoje svedoci ili materijalni dokazi koji potvrđuju ovu priču“, napominje list.

Komisija: Naziv Ulice Emila Perške biće hitno promenjen

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda saopštila je da će naziv ulice Emila Perške biti hitno promenjen na narednoj sednici gradskog parlamenta.

„Predlog naziva ulice po Emilu Perški razmatran je i usvojen iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova koji svaka komisija preuzima od prethodnih komisija, a u kome nema podataka o podnosiocu inicijative, te se odluka donosi na osnovu biografije koja je priložena“, navodi se u saopštenju Komisije.

Iz Komisije saopštavaju i da igračka i životna biografija Perške iz raznih razloga verovatno nikad neće biti upotpunjena, iako je u pitanju jedna od prvih fudbalskih zvezda i profesionalaca na prostorima bivše Jugoslavije.

Komsija takođe navodi da se obratila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave radi utvrđivanja istinitosti i autentičnosti dostavljenih istorijskih podataka od strane novinara i građana, na šta se, dodaje se, to ministarstvo izjasnilo da je došlo do propusta, odnosno da su naknadnom proverom biografskih podataka utvrdili da je predloženi naziv ulice po Emilu Perški u suprotnosti sa odredbama Člana 94 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala