Estonski Sputnjik pokušavaju da izbace iz zemlje

© Sputnik / Vadim AncupovSuveniri estonskog Sputnjika
Suveniri estonskog Sputnjika  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Estonske vlasti preduzimaju namerne pokušaje da izbace agenciju „Rusija sevodnja“ iz zemlje, pri čemu veliku većinu njenih zaposlenih čine državljani ove zemlje. Osim direktnog pritiska na novinare, učestali su i pokušaji finansijskog mešanja u rad medijske grupe, saopštila je pres-služba agencije.
„Krajem oktobra 2019. godine estonske filijale međunarodnih bankarskih grupa zamrzle su transfere zarada agencije ’Rusija sevodnja‘ zaposlenima u estonskom Sputnjiku, kao i poreske uplate i plaćanje zakupa redakcije“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su druge estonske bankarske institucije kojima se agencija žalila takođe odbile da izvrše transakcije. Pri tome, za skoro četiri godine rada Sputnjika u Estoniji novčani transferi nisu izazivali pitanja kod lokalnih banaka.

Pritisak na banke i ugovarače Sputnjika u Estoniji vrši državni Biro za podatke o pranju novca policijske i pogranične službe.

Štand međunarodne informativne agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Sputnjik: Pritisak na novinare je praksa u baltičkim državama

Trenutno su sve transakcije agencije „Rusija sevodnja“ ugovaračima u Estoniji zamrznute. Vlasnik kancelarije Sputnjika u Talinu obavestio je urednika redakcije da je trenutni zakup jednostrano raskinut.

Estonija je jedina baltička država u kojoj se nalazi kompletna redakcija i kancelarija novinske agencije i radija Sputnjik. Kolektiv se sastoji od 35 ljudi, od kojih su 33 državljani Estonije koji rade na osnovu ugovora o radu sa agencijom „Rusija sevodnja“. Mesečne poreske uplate agencije u estonski budžet iznose skoro 30.000 evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala