Zašto je Rama ljut na Prištinu

© AP Photo / Hektor PustinaEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama nervozno je reagovao na zahteve pojedinaca iz Prištine da se ukine plaćanje putarine na Nacionalnom putu ka Tirani i zatražio od odlazećeg ministra spoljnih poslova privremenih kosovskih institucija Bedžeta Pacolija da građanima Kosova objasni da to nije moguće, piše prištinska „Gazeta ekspres“.

Takođe, Rama se usprotivio izmeštanju ugroženih građana Albanije na Kosovo, jer, kako je rekao, oni moraju ostati u blizini svojih domova i svog posla.

Prištinska „Gazeta ekspres“ piše da se Rama spontano sreo sa Pacolijem juče tokom obilaska Drača i Tumana i tom prilikom mu poručio da upozori one sa Kosova koji doniraju pomoć Albaniji da ne traže ukidanje putarine na Nacionalnom putu.

Rama je rekao da i oni koji doniraju pomoć Albaniji takođe moraju da plate putarinu koja iznosi pet evra.

„Putarina je obaveza svih i namenjena je infrastrukturi koja treba da osigura bezbednost na putevima i u državi. Sada ako vam padne na pamet da date mnogo više od tih pet evra, dajte i tih pet evra“, rekao je Rama i dodao da je to iznos koji se plaća i na Kosovu i u Albaniji.

„Neverovatna je ova histerija i da neko ne može da shvati kako se prema tim stvarima treba odnositi“, kazao je Rama.

A kada je Pacoli rekao da je ponudio i privatnu pomoć žrtvama zemljotresa, kao i medicinsku, Rama mu je rekao da je pomoć već ponuđena, pozivajući se pritom na sporazume koje Albanija ima sa drugim državama u oblasti zdravstva.

Rama je, kako se navodi, takođe reagovao na zbrinjavanje građana pogođenih zemljotresom na kosovskoj teritoriji, rekavši da oni treba da ostanu u blizini i da ne mogu da budu daleko od svojih domova, od svojih radnih mesta i škola.

„Ekspres“ piše da je albanski premijer ipak imao reči hvale za uspehe pripadnika bezbednosnih snaga privremenih kosovskih institucija u pronalaženju tela ispod ruševina, rekavši da sjajno rade svoj posao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala