Udari dronovima: Preti li napad SAD na Meksiko posle pokolja američke porodice?

© AP Photo / Christian ChavezMkeisčki specijalci na granici sa SAD
Mkeisčki specijalci na granici sa SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će meksičke narko-kartele proglasiti terorističkim organizacijama, a zbog njihove uloge u trgovini narkoticima i ljudima Tramp nije isključio ni vojnu akciju. Predsednik SAD nije isključio mogućnost napada iz dronova, a kao povod za celu priču poslužilo je brutalno ubistvo američke porodice u Meksiku.

Upitan da li proglašavanje za teroriste znači da će „početi da ih gađa iz dronova“, Tramp je rekao da ne želi da precizira šta će tačno preduzeti.

„Ne želim da kažem šta ću učiniti, ali mere će biti utvrđene. Na tome radim poslednjih 90 dana“, rekao je Tramp.

​On je naglasio da SAD godišnje gube 100.000 ljudi zbog onoga što se događa u Meksiku.

„Oni imaju neograničen izvor prihoda, jer je to novac od droge i trgovine ljudima“, kaže Tramp.

Ogorčen zbog najave moguće vojne intervencije, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je novinarima da Meksiko to nikada neće prihvatiti.

© REUTERSMeksički narko karteli
Udari dronovima: Preti li napad SAD na Meksiko posle pokolja američke porodice? - Sputnik Srbija
Meksički narko karteli

U međuvremenu, meksičko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kome je navelo da će uskoro zatražiti sastanak na visokom nivou sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta, kako bi se pozabavili zakonskom regulativom, kao i protokom oružja i novca za organizovani kriminal.

Tramp želi kartele da zbriše s lica Zemlje

Trampova retorika o trgovcima narkoticima pooštrena je nakon što je na severu Meksika ubijena devetočlana američka porodica.

Posle masakra iz zasede Tramp je izjavio: „Vreme je da Meksiko, uz pomoć Sjedinjenih Država, objavi rat narko-kartelima i da ih zbriše sa lica Zemlje.“

​Iako su godinama bili angažovani u vojnom sukobu s kartelima u nekim oblastima zemlje, meksički zvaničnici su se zalagali za mirniji pristup i pregovore. U oktobru je vlada bila primorana da pusti sina vođe kartela Hoakina Guzmana (El Čapa) i insistirala je da je to pravi potez, tvrdeći da su prethodne strategije samo „pogoršale situaciju“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala