Švedski sud stao na stranu Ukrajine protiv „Gasproma“

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Gasprom" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Apelacioni sud Švedske odbacio je žalbu „Gasproma“ koju je ruska kompanija uložila na odluku Stokholmskog suda u sporu sa ukrajinskim „Naftogasom“ o isporukama gasa u Ukrajinu, navodi se u saopštenju suda.

„Apelacioni sud je danas saopštio odluku povodom žalbe u arbitražnom sporu između ruske i ukrajinske kompanije. Apelacioni sud je odbio zahtev ruske kompanije. Očekuje se da će odluke za još dva slučaja između te dve strane biti donesene 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

„U arbitražnom postupku koji se odnosi na sporazum o isporukama gasa, bilo je, između ostalog, zahteva za plaćanje i poništavanje ili zamenu određenih ugovornih odredbi. Apelacioni sud nije doneo odluku u korist „Gasproma“ po tim pitanjima. Tokom postupka u Apelacionom sudu ’Gasprom‘ je insistirao da se ukinu dve tačke u posebnoj odluci“, navodi se u objašnjenju suda.

Ruska kompanije je tvrdila da je Arbitražni sud načinio brojne greške, na osnovu kojih je odluka trebalo da se poništi. „Naftogas“ je insistirao da se zahtevi „Gasproma“ odbiju, jer Arbitražni sud nije načinio nikakve greške.

„Prema današnjoj odluci, zahtev ’Gasproma‘ se odbija. Shodno tome, arbitražna presuda nije poništena. Prilikom razmatranja slučaja, Apelacioni sud nije otkrio greške Arbitražnog suda tokom arbitražnog postupka“, navodi se u izjavi.

Istaknuto je da nije moguće uložiti žalbu na odluku Apelacionog suda.

Polaganje cevi tokom izgradnje gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Američka gasna ofanziva protiv tri ruska gasovoda

Sudski postupci „Gasproma“ i „Naftogasa“ zbog ugovora za tranzit i isporuku gasa u Ukrajinu traju od 2014. godine. U februaru 2018. godine Stokholmski sud je naložio ruskoj kompaniji da isplati ukrajinskoj strani oko 2,56 milijardi dolara za kompenzaciju zato što nije isporučila dogovorene količine gasa za tranzit preko Ukrajine.

U leto 2018. godine „Naftogas“ je započeo proces prinudnog povraćaja tog iznosa preko zaplene aktiva ruskog holdinga u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Švedski Apelacioni sud je obustavljao izvršenje rešenja Stokholmske arbitraže, ali je kasnije ta mera poništena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala