Roboti-ubice su jedna od najvećih pretnji čovečanstvu, mora im se stati na put

© Foto : PiksabejRobot-ubica
Robot-ubica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Desetine zemalja ponovo pozivaju da se pregovara o sporazumu o opstanku „smislene ljudske kontrole nad upotrebom sile“, uključujući 30 država koje žele da se zabrani robotizovano oružje, poznato i kao smrtonosni autonomni sistem oružja.

Direktorka „Hjuman rajts voča“ (HRV) za pravna pitanja Mari Vareham smatra da je upotreba autonomnog naoružanja „jedna od najvećih pretnji čovečanstvu“, a osudila je vodeće zemlje jer nisu preduzele odgovarajuće mere za rešavanje problema. Ona je upozorila da će roboti-ubice moći da „istrebe delove ljudske populacije, i to neprihvatljivim napadima“.

Iznoseći rizike koje na bojnom polju sa sobom nosi veštačka inteligencija, direktorka HRV odeljenja za naoružanje napisala je u otvorenom pismu:

„Glavne vojne sile se utrkuju koja će da prigrli oružje koje bira ciljeve i puca po njima bez smislene ljudske kontrole. To širi spektar nemoralnih, neupadljivih i uglavnom nekontrolisanih oružanih sistema — robota-ubica. Takođe pokreće strah od povećanja oružja i trka koje vode do globalne i regionalne nestabilnosti.

Aktiviranje alarma

Varhemova je naglasila da su mnoge zemlje počele da pale crvene lampice povodom ovih sistema oružja, pošto je sredinom novembra generalni sekretar UN Antonio Gutereš na godišnjem sastanku Konvencije o konvencionalnom oružju pozvao na novi međunarodni ugovor o zabrani robota-ubica, navodeći da su „mašine koje imaju moć i diskreciju da ubiju bez ljudske intervencije politički neprihvatljive i moralno prezrive“.

Grupa „Kampanja za zaustavljanje robota-ubica“ pozvala je na globalni ugovor kojim se zabranjuje upotreba potpuno autonomnog oružja.

Mari Vareham žali zbog činjenice da na sastanku HRV-a u Ženevi nije bilo napretka u pokretanju pregovora o zabrani ili ograničavanju potpuno autonomnog oružja. Umesto toga, države su se složile da sledeće dve godine razvijaju „normativni i operativni okvir“ za rešavanje problema koje postavljaju takvi oružani sistemi.

„Ovaj nejasni cilj daleko je manji od onoga što je potrebno. Jedini dobar odgovor je pokretanje pregovora za zabranu robota-ubica“, insistira Varhemova.

Prema njenim rečima, javnost sve više stoji iza takve zabrane.

Skoro tri od četiri osobe koje su odgovorile na novu anketu u deset evropskih zemalja žele da njihove vlade rade na međunarodnom ugovoru o zabrani smrtonosnog autonomnog sistema naoružanja, objavio je „Human rajts voč“ ranije u novembru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala