Predlog Zapada da se ubije ruski sport

© Sputnik / Mihail Mokrušin / Uđi u bazu fotografijaRuski sportisti nose nacionalnu zastavu na ceremoniji zatvaranja XXII Zimskih olimpijskih igara u Sočiju
Ruski sportisti nose nacionalnu zastavu na ceremoniji zatvaranja XXII Zimskih olimpijskih igara u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska antidoping agencija (VADA) šokirala je javnost predlogom o suspenziji Rusije sa svih internacionalnih takmičenja u sledeće četiri godine.

Tako se ruski sport ponovo suočio sa ozbiljnom pretnjom izolacije, što mnogi tumače kao ubijanje sporta, s obzirom da u istoriji sporta nikada nije bilo tako žestoke kazne, posebno prema jednoj od vodećih sportskih država.

Velika međunarodna takmičenja, kao što su Olimpijske igre u Tokiju 2020, EURO 2020, Svetsko atletsko prvenstvo 2021. i Mundijal 2022. godine se održavaju u tom periodu i mogli bi da budu potencijalno zabranjeni za sportiste Rusije.

Ruski eksperti ističu da će, ukoliko se sprovede suspenzija koju preporučuje VADA, to biti „ubijanje celog ruskog sporta“, dok ruski zvaničnici smatraju da ne treba donositi ishitrene zaključke, jer preporuke Svetske antidoping agencije nisu konačne i treba da ih razmatra Izvršni komitet.

VADA nema razloga za suspenziju

„Želeo bih da istaknem da je ovo drugi talas takvih sankcija, a prvi talas smo savladali bukvalno pre dve godine. Sećamo se da su suspendovali naš Olimpijski komitet, a da su naši sportisti učestvovali pod neutralnom zastavom. Naravno, sve su to oštre mere uticaja na ruski sport, ali svejedno treba imati na umu da smo ovaj test prošli dostojanstveno. Što se tiče budućnosti, preporučuju žestoke mere, ali smatram da sportisti koji su ’čisti‘ ne bi trebali da budu odgovorni za ljude koji koriste doping, distribuciju i tako dalje. Moramo braniti njihove interese i dozvoliti im da se takmiče“, rekao je za Sputnjik Dmitrij Sviščov, član Komiteta Državne dume za fizičku kulturu, sport, turizam i omladinska pitanja.

Prema njegovim rečima, svi zahtevi koje je postavila VADA su ispunjeni, a ovo pitanje je previše ispolitizovano.

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSpecijalista za uzimanje uzroraka za proveru dopinga na takmičenju u ski-krosu na XXIII Zimskim olimpijskim igrama
Predlog Zapada da se ubije ruski sport - Sputnik Srbija
Specijalista za uzimanje uzroraka za proveru dopinga na takmičenju u ski-krosu na XXIII Zimskim olimpijskim igrama

Podsetimo — Rusija je isključena sa Zimskih olimpijskih igara prošle godine u Pjongčangu, kao i sa ostalih velikih takmičenja, i to zbog navodnog dopinga sportista, a oni su na Olimpijadi nastupali pod olimpijskom zastavom i imenom olimpijski sportisti iz Rusije.

Rusiju takođe optužuju da je manipulisala doping podacima Moskovske antidoping laboratorije, koje je u januaru ove godine predala VADA, u zamenu za ukidanje suspenzije.

Za sada ruska antidoping agencija uživa podršku, s obzirom da je potvrđeno da poštuje kodeks VADA i da se smatra jednom od najboljih svetskih antidoping organizacija, ali, kako stvari stoje, u bližoj budućnosti sve se može promeniti. Komitet antidoping kodeksa razmišlja da ponovo ukine poverenje RUSADA.

Posledica informacionog rata

Eksperti kažu da šta god da bude odlučeno u konkretnoj situaciji — to pitanje nema nikakve veze sa statusom Ruske antidoping agencije.

Sportski advokat Sergej Aleksejev je siguran da nema zakonskog osnova za oduzimanje statusa Ruskoj antidoping agenciji.

„U toku je informacioni rat i situacija je eskalirala, ali sa pravnog stanovišta nema razloga za suspendovanje RUSADA, kao ni za suspendovanje ruske reprezentacije. RUSADA je dva puta prošle godine prošla proveru i prepoznata je kao jedna od najboljih na svetu u pogledu poštovanja VADA kodeksa. Ako se takva odluka donese, potrebno je da se operativno podnese žalba Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu“, kaže advokat.

Najgori scenario bi bio da se ruskim sportistima potpuno zabrani učešće na međunarodnim takmičenjima, a blaži bi bio da sportistima koji su „čisti“ i nisu umešani u navodne doping afere bude dozvoljeno da se takmiče bez zastave, himne i drugih državnih obeležja. U tom slučaju, sve osvojene medalje će biti pripisane lično sportistima, a neće biti upisane u istoriju ruskog sporta.

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLaborant u Nacionalnoj antidoping laboratoriji u Moskvi
Predlog Zapada da se ubije ruski sport - Sputnik Srbija
Laborant u Nacionalnoj antidoping laboratoriji u Moskvi

Još jedna od kaznenih mera predviđa i zabranu održavanja međunarodnih turnira na teritoriji Rusije. Među mogućim kaznama je i oduzimanje Rusiji prava da se kandiduje za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2032. godine, bez obzira da li će proces kandidature početi posle preporučene četiri godine.

Odluka o svemu tome biće doneta 9. decembra na sastanku Izvršnog odbora organizacije.

„U skladu sa kodeksom Svetske antidoping agencije, postoji mogućnost žalbe Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu na kaznu Izvršnog komiteta VADA, ukoliko je bude, i to u roku od 21 dana“, kaže Aleksejev.

Nije VADA jedina

Pravnici iz sfere sporta smatraju da je ovde reč o „političkoj odluci“, i priznaju da će, ako se preporuke Komiteta usvoje, šanse da se ospore biti izuzetno male, ali da i za to ima leka.

Prema rečima Aleksejeva, ukoliko se Ruskoj antidoping agenciji oduzme status na osnovu nedokazanih optužbi, postoji mogućnost da se zaključi ugovor o saradnji sa antidoping agencijom druge zemlje. Tada će biti rešeno pitanje aktivnosti antidoping agencije u Rusiji i neće biti razloga da se ruska reprezentacija suspenduje.

Analitičari su uvereni da će Zapad koristiti doping skandale kako bi ponizio ruske sportiste koliko god je to moguće.

Predstavnik VADA tvrdi da se preporuka Komiteta za usklađenost Svetske antidoping agencije (VADA) ne odnosi na Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020 (EURO 2020), s obzirom da taj šampionat nije događaj sa više sportova. To pitanje je veoma aktuelno, ako se ima u vidu da bi Sankt Peterburg iduće godine trebao da bude grad domaćin za četiri utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu, a 2021. godine bi u tom gradu trebalo da bude održano i finale fudbalske Lige šampiona.

Međunarodni olimpijski komitet podržava stroge sankcije protiv svih koji su odgovorni za bilo kakvu manipulaciju podacima, ali se protive ograničenjima za ruske sportiste koji su „čisti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala