Nova akcija „Belih šlemova“ otkriva skandaloznu zaveru Zapada u Siriji

© AP Photo / Feras DomyPripadnici "belih šlemova" u Siriji
Pripadnici belih šlemova u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cilj pripreme nove akcije „Belih šlemova“ u području Idliba govori o tome da Zapad želi na sve načine da osujeti proces stabilizacije u Siriji i još jedan je dokaz da vodeće svetske sile nisu odustale od ideje svrgavanja sirijskog lidera Bašara el Asada, smatraju analitičari.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su razotkriveni „skandalozni“ planovi Belih šlemova — da uz pomoć terorističke organizacije „Hajat Tahrir el Šam“ (bivši „Nusra front“) u području Idliba sprovede imitaciju vazdušnih napada i upotrebu hemijskog oružja, sa ciljem da se okrive ruske i sirijske snage.

Prema saznanjima ruske vojske, da bi to izveli „Beli šlemovi“ su u selo Sarmad, koje se nalazi na udaljenosti od 30-ak kilometara od Idliba, dopremili kontejnere sa hemikalijama, delove municije sa sovjetskim i ruskim oznakama, kao i profesionalnu opremu za snimanje.

Planirano je da lažni video-snimci o razaranjima tokom vazdušnih napada i artiljerijskom granatiranju civilnih objekata, kao i o upotrebi hemijskog oružja u provinciji Idlib, budu objavljeni na društvenim mrežama i da se predstave kao dokaz zločina Damaska i Moskve protiv civila.

Zapad ponavlja oprobane zavere

Prema rečima stručnjaka sa Ruskog instituta za strateška istraživanja Vladimira Fitina, do ovakvih provokacija dolazi zato što zapadne sile, koje stoje iza organizacije „Beli šlemovi“, ništa drugo ni ne mogu da smisle kako bi stali na put procesu stabilizacije Sirije.

U pitanju je, kako tvrdi, već oprobana taktika korišćenja sredstava poput stvaranja provokacionih video-snimaka i pravljenja lažnog spektakla, kao što se već događalo u različitim delovima Sirije — u Dumi, nadomak Damaska, kao i u Han Šejhunu.

Ne treba zaboraviti da je upravo provokacija sa hemijskim napadom u Han Šejhunu poslužila Zapadu, a najviše Americi, da sprovede raketni napad na aerodrom „Šairat“.

Šta je činiti?

Boris Dolgov iz Centra za arapska istraživanja pri Ruskoj akademiji nauka kaže da je potrebno svim raspoloživim snagama stati na put realizaciji takvih provokacionih dejstava. Sa jedne strane, to sprovodi sirijska vojska, nanoseći precizne vojne napade po položajima terorista u tom području, a pre svega po pripadnicima „Hajat Tahrir el Šama“.

Međutim, konstatuje Dolgov, potrebno je nastaviti i političku i informacionu borbu kako bi se javnost informisala o tome šta se zapravo događa u Siriji, što u velikoj meri radi Rusija obelodanjivanjem planova tih terorističkih grupacija.

„Svet mora da zna šta se dešava, jer, na žalost, veliki broj zapadnih medija dezinformiše svetsku javnost o tome šta ’Beli šlemovi‘ stvarno rade. Moguće je da deo novinara ni ne zna koji je glavni cilj ’Belih šlemova‘, međutim, zasigurno ima i veliki broj onih koji to namerno rade“, ističe on.

Ko su „Beli šlemovi“?

Organizacija „Beli šlemovi“, koja je široko poznata i podržana na Zapadu, nastala je 2013. godine sa ciljem, kako su tada sami naveli — „spasavanja civila u ratnim zonama“, međutim, od samog početka je sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i za sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je delatnost „Belih šlemova“ elementom informacione kampanje koja služi za diskreditaciju sirijske vlasti i okrivilo ih je za provokaciju koja je dala povod Zapadu da optuži Damask za primenu hemijskog oružja.

Jedan od osnivača ove organizacije je i Džejms le Mezirje, tadašnji šef nevladine organizacije „Mejdej reskju“, koji je sprovodio razne aktivnosti u ratnim zonama širom sveta, između ostalog i u Bosni i Hercegovini, zatim na Kosovu, ali i u Iraku i Libanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala