Lavrov poručio Zapadu: Prestanite da diktirate svima svoju volju

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne zemlje treba da se odreknu navika iz prošlih vekova, kada su mogli da diktiraju svoju volju drugim zemljama, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Najbolji način za okončanje ove nenormalne situacije jeste da se odreknu imperijalističkih manira, navika iz prošlog veka — navika da svima diktiraju svoju volju i sude svemu i svačemu“, ocenio je Lavrov odgovarajući na pitanje koji je najbolji način za rešavanje problema sa sankcijama koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji.

Prema njegovim rečima, Vašington direktno odgovara države Centralne Azije od razvoja odnosa sa Moskvom.

„SAD odavno sarađuju sa zemljama Centralne Azije. Mi znamo da oni direktno odgovaraju zemlje Centralne Azije, bez obzira na to što su među njima većinom naši vojno-politički saveznici, od daljeg razvoja odnosa sa Rusijom. Mi to nikad ne radimo“, naglasio je ruski ministar.

Kriza u Ukrajini

On je takođe dodao da će Moskva učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla u prevazilaženju krize u Ukrajini na osnovu potpune primene sporazuma iz Minska.

Špijuni, špijunaža - Sputnik Srbija
Kad god zasmeta „Severni tok 2“ — tu je „novičok“

Prema rečima ruskog ministra, Moskva ne odobrava akcije vanregionalnih aktera koji pokušavaju da utiču na spoljnopolitički pravac država u regionu onako kako njima odgovara i koji nameću narodima modele razvoja i ponašanja.

„Do čega može dovesti takva politika, može se videti na tužnom primeru Ukrajine. Ta zemlja, koju su primorali da napravi lažni izbor između Rusije i Evrope, postala je žrtva državnog udara koji je isprovociran spolja, dospela je pod spoljnu kontrolu za vreme prethodnog režima i na kraju je bačena daleko unazad i izgubila je moćnu industrijsku bazu“, objasnio je Lavrov.

Kako je naglasio, treba još da se reši konflikt u Donbasu i da se prevaziđe najdublji raskol u ukrajinskom društvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala