Kina: Američki egoizam destabilizuje Bliski istok

© -Neredi u Iranu
Neredi u Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od glavnih faktora napetosti i pretnji bezbednosti na Bliskom istoku je egoistična i jednostrana politika Vašingtona, smatra pomoćnik ministra inostranih poslova Kine Čeng Sjaodung.

„SAD, koje su i dalje jedina supersila i imaju ogroman uticaj na Bliski istok, vode egoističnu i jednostranu politiku koja donosi dobrobit jakima na račun slabih, što ostaje glavni faktor teškog položaja u sferi bezbednosti koji se vidi u regionu“, rekao je Sjaodung na otvaranju Bliskoistočnog foruma za bezbednost u Pekingu.

Osim američke delatnosti, Čeng Sjaodung je nazvao etničke, geopolitičke i verske nesuglasice kao razlog nestabilnosti u regionu.

„Globalni svet će ostati samo iluzija, bez osiguranja bezbednosti na Bliskom istoku“, dodao je on.

Podsetimo, u Iranu već dve nedelje ne prestaju protesti koji su izazvani povećanjem cena na benzin. Usled toga, internet je bio isključen. Prema podacima „Amnesti internešnala“, najmanje 115 ljudi je poginulo, dok je više od 1.000 uhapšeno.

SAD podržavaju proteste, dok su vlastima uvele nove sankcije. Teheran je nazvao stav Vašingtona mešanjem u unutrašnje stvari zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala