Južna Koreja ispalila hice upozorenja prema brodu Severne Koreje

© AFP 2023 / Choo Youn-KongJužnokorejski oficir pored zastave svoje zemlje
Južnokorejski oficir pored zastave svoje zemlje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojska Južne Koreje ispalila je danas hice upozorenja prema severnokorejskom trgovačkom brodu pošto je prešao spornu zapadnu morsku granicu, izjavili su zvaničnici Seula, što je drugi takav incident u dva meseca.

Južnokorejski Generalštab je naveo u saopštenju da veruje da je severnokorejski brod prešao morsku granicu zbog lošeg vremena i problema sa motorom, preneo je AP.

Ovo je drugi put da je Južna Koreja ispalila upozoravajuće hice u to područje otkad je aktuelna vlada te zemlje preuzela dužnost 2017. godine.

Prvi incident dogodio se u septembru, navela je vojska Južne Koreje.

Odnosi između dveju Koreja su zategnuti usred zastoja američke diplomatije usmerenih na okončanje severnokorejske nuklearne krize, navela je agencija.

Severnokorejska vojska je izvela u ponedeljak artiljerijske vežbe blizu sporne morske granice sa Južnom Korejom po nalogu lidera Kim Džong Una.

Prema pisanju severnokorejske agencije KCNA, artiljerijska vežba je izvedena prilikom Kimove posete jedinici na ostrvu Šngrin, na zapadnoj obali.

Kako se navodi, to je bila prva poseta Kima nekoj vojnoj jedinici od kada je započeo razgovore o denuklearizaciji sa SAD prošle godine.

Ostrvo na kome su vežbe izvedene nalazi se severno od morske granice dveju Koreja, a poznato je po tome što se na njemu odigralo nekoliko sukoba u kojima je stradalo desetine vojnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala