Investitori isključuju svetlo, zatvaraju vrata i završavaju zabavu u Silicijumskoj dolini

CC0 / piksabej / Kriza
Kriza - Sputnik Srbija
Pratite nas
U 2019. godini vrednost kompanija iz Silicijumske doline pala je skoro 100 milijardi dolara. Zbog toga su investitori rizičnog kapitala završavajuu sa svojim strategijama ulaganja.

Pad kompanije „WeWork“ bio je posebno impresivan. U oktobru je kompanija procenjena na samo 8 milijardi dolara, u poređenju sa 47 milijardi, koliko je kotirana tokom poslednjeg kruga finansiranja. Tržišna kapitalizacija „Ubera“ smanjena je za 33 milijarde dolara u odnosu na podatke iz maja. Istovremeno, transportna kompanija „Lift“ vredi gotovo 10 milijardi dolara manje od procena u martu.

To je stvorilo finansijsku neizvesnost kakva se nije videla godinama. Pored toga, podstakla je investitore da zahtevaju strožiju korporativnu administraciju.

Tako je kompanija „Lime“, ​​specijalizovana za iznajmljivanje motocikala, morala da preispita svoje poslovanje da bi pokazala svojim investitorima da može da donosi profit.

Startap „UiPath“, specijalizovan za poslovni softver, otpustio je 400 zaposlenih u oktobru, pošto nije uspeo da ispuni određene ciljeve koje su postavili njegovi investitori, navode neimenovani izvori za „Vol strit žurnal“.

Kalifornijska kompanija „Fair“ je takođe morala da otpusti deo svoje radne snage i da zameni izvršnog direktora, nakon što je za manje od godinu dana potrošila 380 milijardi dolara u reklamiranje, zapošljavanje i druge inicijative za rast.

„Kao da to nije dovoljno, broj javnih ponuda za prodaju u SAD smanjio se za više od jedne trećine između drugog i trećeg kvartala 2019. godine“, izjavio je menadžer kompanije „Renaissance Capital“.

„Zabava je bila sjajna pet godina, ali sada je neko ugasio svetlo. Svi navikavamo oči i niko nema pojma kako će proći ostatak noći. Ovako se Silicijumska dolina oseća trenutno“, rekao je biznismen Kris Davos, čija kompanija „Ahoy Capital“ investira u rizični kapital i kompanije u nastajanju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala