Hrvat imenovan za izvestioca EP o Zapadnom Balkanu

© AP Photo / Misha JaparidzeTonino Picula
Tonino Picula - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula imenovan je za izvestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu, u maju 2020. godine.

Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP Savetu i Komisiji sa ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, saopšteno je u sredu u Strazburu.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se Picula baviti u ovom izveštaju, biće pronalaženje konsenzusa u Savetu u pogledu procesa širenja na zemlje Zapadnog Balkana, najavljeno je u saopštenju.

Dodaje se da je cilj izveštaja i sledeće: analizirati i odgovoriti na nove predloge za reformu politike proširenja.

Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija
Izglasana nova Evropska komisija
„Rasprave o reformi ne smeju zaustaviti proces. Zemlje treba da budu ocenjene individualno, na osnovu individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata“, rekao je Picula.

On je rekao da će u saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i institucijama EU ponuditi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom već u Zagrebu.

Takođe, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija, rekao je.

Picula je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron učinio grešku kada je blokiranjem otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju uspeo nešto što nije planirao — vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropski nivo.

„To se najbolje videlo u današnjem govoru nove predsednice Fon der Lajen, koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svog govora“, poručio je Picula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala