Grumen zemlje Srbije odnet u Rusiju /video, foto/

© Sputnik / Dejan SimićPolaganje venca na Spoemenik crvenoarmejcu
Polaganje venca na Spoemenik crvenoarmejcu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grumen zemlje sa groblja Oslobodiocima Beograda poslat je danas za Rusku federaciju u okviru akcije „Put sećanja“.

Ta akcija počela je 20. novembra ove godine, a deo je velikog projekta Ministarstva Ruske federacije, u okviru kog će širom Evrope biti prikupljeno 15.000 uzoraka zemlje za hram i memorijalni centar koji će biti izgrađeni u Rusiji.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin položili su vence na spomenik Crvenoarmejcu na groblju Oslobodilaca Beograda i učestvovali su u svečanoj primopredaji srpskog komada zemlje sa groblja, koji će biti transportovan u Rusiju.

© Sputnik / Dejan SimićAleksandar Bocan-Harčenko
Grumen zemlje Srbije odnet u Rusiju /video, foto/ - Sputnik Srbija
Aleksandar Bocan-Harčenko

To je bio završni događaj u okviru akcije „Put sećanja“, koja je do sada održana u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Adaševcima, Sremskoj Mitrovici, Gospođincima, Novom Sadu, Požarevcu, Vršcu, Jagodini, Subotici, Zaječaru, Trbušanima i Somboru.

Ruski ambasador izrazio je zahvalnost predsedniku Srbije i ministru odbrane Srbije:

„Srbija ima značajno učešće u ovom projektu. Izražavam zahvalnost i želim da kažem da ova naša saradnja još jednom dokazuje da mi negujemo i gajimo zajedničke tradicije i vrednosti. Ovaj događaj nismo prilagođavali nijednom važnom političkom događaju, ali se prosto odigrao uoči sastanka dva predsedika, Putina i Vučića“.

Srbija pamti, ne želi da menja istoriju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, poručio je da Srbija pamti, neće da menja istoriju i uvek je bila na pravoj strani sveta.

„Naša država nikada neće dozvoliti da se prekraja istorija, da se zaboravljaju oni koji su nas oslobodili, koji su sa nama učestvovali u oslobođenju ovog grada i ove zemlje, koji su čitav svet spasili od najvećeg zla moderne civilizacije, fašizma“, naglasio je Vulin.
© Sputnik / Bojana StojadinovićAleksandar Vulin i Aleksandar Bocan-Harčenko
Grumen zemlje Srbije odnet u Rusiju /video, foto/ - Sputnik Srbija
Aleksandar Vulin i Aleksandar Bocan-Harčenko

Izjavom o tome da je Srbija vojno neutralna zemlja koja će nastaviti da sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom, Vulin je zaključio obraćanje:

„Srbija će nastaviti da vodi računa o sebi, o svojoj sigurnosti i bezbednosti, kao i da izražava svoje veliko poštovanje i narodu Ruske Federacije i rukovodstvu Ruske Federacije i, svakako, istoriji koja nas spaja, ali ne samo istoriji, već i zajedničkoj budućnosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala