Može li se moderni Beograd preseliti u Borču, Ovču i Krnjaču?

© Foto : Direkcija za gradsko građevinsko zemljišteOvčanski put
Ovčanski put - Sputnik Srbija
Pratite nas
Urbanističku podlogu za taj poduhvat koji čeka buduće investitore dala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je naručila Plan detaljne regulacije za uređenje pomenutih naselja na levoj obali Dunava, koja se nalaze u okviru Opštine Palilula.

Plan je izradio Urbanistički zavod Beograda i on se nalazi na ranom javnom uvidu koji će trajati do 24. decembra, prenosi portal „eKapija“.

Kako je navedeno u dokumentaciji, glavni očekivani efekti plana su veća atraktivnost ovog područja stacioniranog uz Ovčanski put, kao i bolji standard stanovanja.

U obuhvatu Plana je površina od ukupno 369 hektara, a buduće naselje, koje će po planu imati 17.600 stanovnika, podrazumeva mnoštvo novih sadržaja, prenosi „eKapija“.

Planirana je izgradnja novih saobraćajnica, škola i zdravstvenih ustanova, kao i sportskog kompleksa, verskih objekata, parkova, skverova i stambenih objekata, uz sanaciju neplanski formiranih stambenih blokova, kao i mešovitih gradskih zona i komercijalnih sadržaja.

Plan detalje regulacije ovog područja obuhvata pet lokacija za objekte predškolskih ustanova, tri osnovne škole, od kojih su dve planirane južno, a jedna severno u odnosu na Ovčanski put, i jednu srednju školu.

U planu je i gradnja jedne ustanove primarne zdravstvene zaštite koja će zauzimati površinu od 7.050 metara kvadratnih. Takođe, novo naselje imaće tri nova parka i tri skvera.

Mešoviti gradski centri koji su uključeni u plan podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, tako što su u prizemlju stambenih objekata obavezni komercijalni sadržaji.

Buduće naselje imaće i zonu čisto komercijalnih sadržaja, u okviru koje je planirana gradnja poslovnih kompleksa, trgovina na malo i veliko (robne kuće, tržni centri, distributivni centri) i turističkih objekata.

Planirani sportsko-rekreativni kompleks namenjen je za treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i međunarodnom nivou, a prostiraće se na 61,75 hektara.

Planom je predviđena i izgradnja ukupno 425 parking mesta.

Osim pomenutih objekata, u planu je, između ostalog, i gradnja trafostanica, pristupnih telekomunikacionih mreža, toplovodne mreže, merno-regulacionih stanica koje su preduslov za gasifikaciju, kao i geotermalnih bunara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala