Američki „blickrig“ na Venecuelu nije uspeo

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Ščetinin
Aleksandar Ščetinin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika poslednjih godina želi da preuzme što veću kontrolu nad Latinskom Amerikom, izjavio je šef odseka za Južnu Ameriku ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Ščetinin, komentarišući trenutnu situaciju u Latinskoj Americi.

„Šta se dešava? Dešava se to da je u poslednjih par godina poraslo interesovanje kod naših američkih partnera da izmene region i naprave od njega kontrolisanu teritoriju“, istakao je on.

Diplomata je istakao da „u Vašingtonu sada vade iz naftalina Monroovu doktrinu“.

Mural bivšem kubanskom lideru Fidelu Kastru u Nikaragvi - Sputnik Srbija
Veliki lom u Južnoj Americi — dominacija SAD ili saradnja sa Rusijom

Ščetinin se osvrnuo i na dešavanja u Venecueli.

„Američki ’blickrig‘ na Vladu Nikolasa Madura u Venecueli nije uspeo. Nije uspela politika gušenja sankcijama“, naglasio je on.

Podsetimo — doktrina predsednika SAD Džejmsa Monroa predstavljala je politiku suprotstavljanja evropskom kolonijalizmu u Americi. Ta politika se zasnivala na sledećem stavu — napori evropskih država da preuzmu kontrolu nad bilo kojom nezavisnom državom u Severnoj ili Južnoj Americi će se smatrati manifestacijom neprijateljskog raspoloženja prema SAD.

Odnosi između Amerike i Venecuele su već duže vreme veoma zategnuti, jer SAD otvoreno podržavaju lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida, koji želi da Madura svrgne sa vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala