Sud traži od ruskih vojnika da plate skoro pola miliona evra za lansiranje rakete

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem Smerč
Raketni sistem Smerč - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krimski garnizon Vojnog suda delimično je zadovoljio tužbu Ministarstva odbrane Rusije protiv dva vojna lica jedinice na Krimu za slučajno lansiranje rakete u hangaru 2017. godine i odlučio da od njih naplati 31,12 miliona (oko 440 miliona evra) rubalja štete, navodi se u materijalima suda.

Vojni sud je delimično zadovoljio zahtev Ministarstva odbrane da dvojica vojnika nadoknade štetu koju su naneli državi. Ukupni gubici zbog greške vojnika koštali su državu 46 miliona rubalja.

Incident sa lansiranjem rakete desio se na aerodromu u Skahu 1. oktobra 2017. godine. Raketa dužine četiri metra i težine oko 700 kilograma raznela je vrata i deo zida hangara, uništivši pritom aparaturu. Bojeva glava raketa sa 100 kilograma eksplozivne supstance nije eksplodirala, ali su na kraju morali da otpišu dve rakete, specijalnu aparaturu za njihovu proveru, kao i da obnove hangar.

H-29TD — ruska avijaciona raketa zemlja-vazduh malog dometa. Ona je počela da se koristi 1980. godine i predviđena je za uništenje utvrđenih ciljeva, mostova, betonskih pisti, brodova i podmornica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala