Produžavanje Sporazuma o strateškom naoružanju odgovara interesima Evrope

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Produžavanje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START 3) odgovara interesima Nemačke i Evrope, izjavila je državna sekretarka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Antje Lendertse.
„Moramo zadržati ono što je ostalo (u kontroli naoružanja), mislim na START 3. Nismo ostavili nadu za proširenje ovog Sporazuma, jer on postavlja ograničenja za dva do sada najveća strateška arsenala — 90 odsto nuklearnog arsenala, mislim na Rusiju i Sjedinjene Američke Države“, rekla je ona na Forumu za spoljnu politiku u Berlinu.

Ona je dodala da je „jasan interes Nemačke i Evrope da mora postojati produženje“. Ona je napomenula da bi produženje moglo da „dâ vremena da radimo na novim izazovima“.

„U poslednjih 20 godina izgubili smo toliko vremena da bismo sprečili degradaciju sistema (kontrole naoružanja). Propustili smo to vreme koje nam je bilo potrebno zbog napretka koji smo postigli u novim tehnologijama“, dodala je Lendertsova.

Predsednik Državne dume Sergej Nariškin - Sputnik Srbija
Nariškin: SAD direktno podrivaju međunarodnu bezbednost

Prema njenim rečima, potrebno je raditi na obe ove oblasti — na rešavanju tradicionalnih bezbednosnih izazova u strateškoj bezbednosti, ali i na novim tehnologijama.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe u februaru 2021. godine, ali Vašington još uvek nije odlučio da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog. Američki predsednik Donald Tramp izrazio je želju da se izradi novi trilateralni nuklearni sporazum, između Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Peking je ovu ideju odbio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala