Preokret u Briselu: Berlin i Pariz spremili zajednički plan za budućnost Evrope

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon francuskog predloga o reformi politike proširenja, pred zemljama-članicama EU našao se još jedan dokument, ovoga puta o preispitivanju funkcionisanja cele EU.

Nacrt dvogodišnje „Konferencije o budućnosti Evrope“ zajednički su sastavili Pariz i Berlin, a cilj je jačanje jedinstva i suvereniteta EU, navodi „Politiko“.

U pitanju je zajednička inicijative Francuske i Nemačke o funkcionisanju EU i mogućim neophodnim promenama koje bi mogle da uključuju čak i izmenu Ustava EU.

Konferencija bi, kao se navodi u dokumentu, trebalo da razmotri sva pitanja koja bi „usmerila budućnost Evrope u pravcu većeg jedinstva i suvereniteta“, kao što su uloga EU u svetu, bezbednost, susedstvo, digitalizacija, model socijalne tržišne ekonomije, klimatske promene, migracije, borba protiv nejednakosti, vladavina prava i evropske vrednosti.

Inicijativa se, prema dokumentu u koji je imao uvid briselski portal „Politiko“, sastoji od dve faze.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija
Nemačka odgovorila Francuskoj: „NATO je živ!“

Prva faza bi se fokusirala na demokratsko funkcionisanje EU, odnosno, na pitanje metodologije izbora za ključne EU pozicije kako bi se prevazišao jaz koji je nakon ovogodišnjih evropskih izbora postojao među EU institucijama, pri čemu se Evropski parlament zalagao za takozvani „princip vodećih kandidata“ i žestoko suprotstavio EU liderima koji su na vodeće funkcije briselskih institucija, prvenstveno Evropske komisije, nakon političkih pregovora i „trgovine“, postavili ličnosti koje nisu učestvovale u trci za evropske izbore.

Nemačko-francuski predlog zato ide u pravcu razmatranja sistema vodećih kandidata, ali i transnacionalnih lista, za šta se od početka zalagao francuski predsednik Makron.

Druga faza nemačko-francuske inicijative za fokus imala bi preispitivanja „prioriteta u politici“, a trebalo bi da bude okončana u naredne dve godine.

Dokument predstavljen na dve strane ne sadrži mnogo detalja, ali poziva na „Konferenciju o budućnosti Evrope“ koja ima „velike ambicije“, koju bi vodio „viši EU zvaničnik“ uz učešće eksperata, Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Saveta.

„Politiko“ ocenjuje da ovaj zajednički dokument Pariza i Berlina predstavlja način da se prevaziđu postojeće tenzije i mimoilaženja u stavovima Francuske i Nemačke.

Očekuje se da će lideri EU na samitu u decembru razmotriti ovu inicijativu.

Ostaje da se vidi i da li će i na koji način zemlje-kandidati za članstvo u EU biti u mogućnosti da učestvuju u razgovorima o budućnosti EU.

Hrvatska, koja od sledeće godine preuzima predsedavanje EU, već je poručila da „Konferencija o budućnosti EU“ nije forum za učešće zemalja koje nisu članice EU i da bi se sa njima o pitanju zajedničke budućnosti moglo razgovarati u drugim formatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala