MOK: Olimpijski komitet Rusije nije učestvovao u manipulacijama

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaOlimpijski komitet Rusije
Olimpijski komitet Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je na uvođenje najoštrijih sankcija protiv lica koja su uključena u manipulisanje podacima Moskovske laboratorije, saopštila je pres-služba te organizacije.

„Izveštaj VADA dokazuje da su isključivo ruske vlasti odgovorne za manipulaciju podacima, jer su oni bili odgovorni za podatke moskovske laboratorije. Utvrđeno je da Olimpijski komitet Rusije nije učestvovao u manipulacijama“, navodi se u saopštenju.

Međunarodni olimpijski komitet tvrdi da „odgovorna lica treba da budu kažnjena na najoštriji način zbog ozbiljnosti tog prekršaja i stoga pozdravlja sankcije protiv odgovornih za taj prekršaj“.

Ističe se da se eventualna kazna za navodnu manipulaciju mora pažljivo proceniti — kazna treba da bude pravična i da poštuje ljudska prava.

„S obzirom na ozbiljnost manipulacija, mi pozivamo VADA da preda sva dokumenta Savetu Evrope i UNESKO, uzimajući u obzir i antidoping konvenciju Saveta Evrope i Međunarodnu konvenciju Unesko o borbi protiv dopinga u sportu“, navodi se u izveštaju.

„Ruske vlasti moraju da dostave originalne podatke Moskovske antidoping laboratorije“, apelovali su iz MOK.

„To je veoma važno, jer će dostupnost potpuno pouzdanih i originalnih podataka pomoći da utvrdimo da je pravda postignuta, da će krivci biti odgovarajuće kažnjeni, a nevini u potpunosti zaštićeni. Tako ćemo izbeći da senka sumnje padne na novu generaciju čistih ruskih sportista“, ističe se u dokumentu.

Ipak, pošto se u izveštaju VADA ističe da Olimpijski komitet Rusije nije učestvovao u manipulacijama, MOK se zalaže za to da se čistim ruskim sportistima (koji ne koriste doping sredstva) pruži prilika da učestvuju na takmičenjima.

„U tom kontekstu, MOK pozdravlja mogućnost koju je pružila Svetska antidoping agencija — da ruski sportisti učestvuju u takmičenjima“, navodi se u saopštenju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prokomentarisao je preporuke Komiteta za usklađenost sa propisima Svetske antidoping agencije (VADA) da se prizna da Ruska antidoping agencija (RUSADA) ne radi u skladu sa svetskim antidoping pravilima, rekavši da postoje ljudi koji u svim sferama međunarodnog života žele da predstave Rusiju kao krivca.

Nedavno je Komitet za usklađenost sa propisima Svetske antidoping agencije (VADA) preporučio da Izvršni odbor udalji ruske sportiste sa međunarodnih takmičenja na četiri godine, saopštio je „Njujork tajms“.

Sastanak Izvršnog odbora VADA, na kojem će biti razmotrena ova preporuka, održaće se 9. decembra.

Ako preporuka bude prihvaćena, ruski sportisti će moći da nastupe na Letnjim olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju, ali samo pod olimpijskom zastavom, piše list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala