Bugarska mašta o vojnoj bazi u Varni

© AP Photo / ImpactPressGroupAmerički marinac tokom zajedničke vojne vežbe sa bugarskom i rumunskom ratnom mornaricom u Crnom moru
Američki marinac tokom zajedničke vojne vežbe sa bugarskom i rumunskom ratnom mornaricom u Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stvaranje koordinacionog centra NATO-a u bugarskoj Varni, o čemu su se ranije dogovorili predsednik SAD Donald Tramp i premijer Bugarske Bojko Borisov, prvi je korak ka formiranju vojno-morske baze, rekao je bivši ministar spoljnih poslova Solomon Pasi.
„Po mom mišljenju, to je dobar korak ka stvaranju vojne baze, jer nam je to potrebno“, rekao je Pasi za „BTV“.

Kako je istakao, odbijanje Borisova da na teritoriji Bugarske formira vojnu bazu NATO-a, kao i njegova želja da na Crnom moru budu odmarališta, a ne vojni brodovi, „bilo bi sjajno da nije ruskog prisustva na Crnom moru“.

„To je sjajna ideja. Ako gospodin premijer uspe da ubedi predsednika Putina da transformiše svoje vojne brodove u jedrilice, ja ću biti veoma srećan, ali iskreno, sumnjam u to“, objasnio je Pasi.

Juče su se sastali bugarski premijer Bojko Borisov i američki predsednik Donald Tramp, a tokom razgovora strane su uspele da se dogovore o formiranju NATO logističkog centra.

„To nije vojna baza, nego logistički centar za vojne vežbe. Crno more ostaje mirno, a predsednik Tramp i ja ćemo uživati u odmaralištima i golf klubovima“, rekao je bugarski premijer.

Na putu ka SAD Borisov je istakao da neće dopustiti formiranje NATO baze u Crnom moru na teritoriji Bugarske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala