Beli šlemovi i Nusra front pripremaju opet lažni hemijski napad

© AP Photo / Syrian Civil Defense White HelmetsBeli šlemovi u Siriji
Beli šlemovi u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam“ (bivša „Nusra front“), kao i skandalozna organizacija „Beli šlemovi“ planiraju da izvedu provokaciju iniciranjem vazdušnih napada i upotrebom hemijskog oružja u Idlibskoj zoni deeskalacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Stanovnici sela Sarmad, koje se nalazi 30 kilometara od Idliba, saopštili su da su početkom novembra doputovali kod njih nepoznati ljudi u pratnji naoružanih militanata. Na troje teretnih vozila, prema podacima Sirijaca, dovezeni su kontejneri s hemikalijama.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u jednom od vozila nalazila se profesionalna oprema za snimanje, kao i delovi municije sa sovjetskim i ruskim oznakama, što ukazuje da se sprema provokacija.

„Planirano je da lažni snimci o razaranjima tokom vazdušnih napada i artiljerijskog granatiranja civilnih objekata i, navodno, upotreba hemijskog oružja u provinciji Idlib budu objavljeni na društvenim mrežama i da se predstave kao dokaz zločina Vlade Sirije i akcija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije protiv civila“, smatraju u ruskom vojnom resoru.

Osim toga, poznato je da u ovom trenutku militanti vrše odabir civila za učešće u snimanjima koja pokazuju posledice vazdušnih udara i upotrebu otrovnih supstanci.

Organizacija „Beli šlemovi“, koja je široko poznata i podržana na Zapadu, proglasila je za svoj cilj spasavanje civila u ratnim zonama, ali je sirijske vlasti optužuju za veze sa ekstremistima i za sprovođenje neprijateljske propagandne aktivnosti

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala