VADA preporučila da se Rusija udalji sa svih takmičenja na četiri godine

© AFP 2023 / Marc BRAIBANTUlaz u sedište Svetske antidoping agencije (VADA) u Montrealu
Ulaz u sedište Svetske antidoping agencije (VADA) u Montrealu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komitet za usklađenost sa propisima Svetske antidoping agencije (VADA) preporučio je da izvršni odbor udalji ruske sportiste sa međunarodnih takmičenja na četiri godine, saopštio je „Njujork tajms“.

Sastanak Izvršnog odbora VADA, na kojem će biti razmotrena ova preporuka, održaće se 9. decembra.

Ako preporuka bude prihvaćena, ruski sportisti će moći da nastupe na Letnjim olimpijskim igrama 2020. u Tokiju samo pod olimpijskom zastavom, piše list.

„Prema preporukama, ruski sportisti će se takmičiti na drugim Olimpijskim igrama zaredom pod olimpijskom zastavom i dobiti medalje koje su osvojili bez podizanja državne zastave i izvođenja himne“, navodi se u saopštenju.
Moskovskaя antidopingovaя laboratoriя - Sputnik Srbija
VADA: Rusija ima tri nedelje da objasni podatke Moskovske laboratorije

Kasnije je VADA potvrdila informaciju koju je „Njujork tajms“ objavio. Preporuka je uključena u izveštaj koji je pripremio komitet za usklađenost sa propisima agencije VADA. Komitet je došao do zaključka da je Rusija namerno manipulisala bazom podataka moskovske laboratorije, kako bi sakrila pozitivne testove na doping.

Ranije je objavljeno da je VADA pokrenula postupak za oduzimanje statusa RUSADA o usklađenosti sa svetskim antidoping pravilima zbog mogućih manipulacija sa podacima Moskovske antidoping laboratorije, koji su poslati agenciji VADA početkom 2019. godine. Prošle nedelje je Komitet za usklađenost sa propisima preporučio Izvršnom odboru VADA da RUSADA pošalje obaveštenje o nepoštovanju kritičnog zahteva Međunarodnog standarda za poštovanje kodeksa potpisnika, što je preporuka koja nosi rizik da oduzme ruskim sportistima šansu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre sledeće godine u Tokiju i Olimpijadu u Pekingu 2022. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala