Putin razgovarao sa predsednikom Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.

Putin i Zelenski su razgovarali o problemima sa isporukama gasa, uključujući i pitanja nastavka tranzita i obnove direktnih isporuka ruskog gasa u Ukrajinu, saopštila je pres-služba Kremlja.

U saopštenju se dodaje da je razgovor održan na inicijativu ukrajinske strane.

„Uzimajući u obzir samit u ‘normandijskom formatu’ planiran za 9. decembar u Parizu, na inicijativu ukrajinske strane, obavljen je telefonski razgovor između predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Ranije je Jelisejska palata saopštila da će se sastanak lidera „normandijske četvorke“ održati 9. decembra u Parizu. Vlada Nemačke je potvrdila da će nemačka kancelarka Angela Merkel prisustvovati ovom sastanku.

Kabinet ukrajinskog predsednika takođe je saopštio da je Zelenski u razgovoru sa Putinom istakao potrebu da se vrati oprema sa tri ukrajinska broda koje je Rusija vratila Kijevu.

„Predsednik Ukrajine istakao je značaj nedavnog vraćanja ukrajinskih brodova“, dodaje se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Mornari koji su prekršili granicu predati su Ukrajini 7. septembra u okviru dogovora o istovremenom oslobađanju pritvorenika i osuđenika. Rusija je 18. novembra Kijevu vratila i brodove

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala