Kina: „Snaga Sibira“ važna za saradnju Pekinga i Moskve

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRadovi na gasovodu "Snaga Sibira"
Radovi na gasovodu Snaga Sibira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istočna trasa gasovoda „Snaga Sibira“, koji bi trebalo da bude pušten u rad početkom decembra, predstavlja važan strateški projekat u oblasti bilateralne saradnje, izjavio je prvi zamenik ministra spoljnih poslova Kine Le Jučeng.

„Početkom decembra počeće sa radom kinesko-ruski gasovod duž istočne trase. Preko njega će početi isporuke ruskog gasa u Kinu. Ovo je važan strateški projekat u oblasti saradnje dveju zemalja“, rekao je on.

„Njegov puni kapacitet biće 38 milijardi kubnih metara godišnje. Ukupna vrednost ovog ugovora je 400 milijardi dolara. On će postati novi podsticaj za kinesko-rusku praktičnu saradnju“, istakao je Le Jučeng.

Diplomata je naveo sjajne rezultate u transportnom sektoru. „Sada imamo novu šemu saradnje: figurativno rečeno, dva mosta i dva voda. Mislim na automobilski most Hejhe-Blagoveščensk i železnički most Tongđijang-Nižnjelenjinsko... Ranije na pograničnoj reci nije bilo takvih mostova. I plus dva voda: gasovod i naftovod“, objasnio je on.

Zavarivanje cevi magistralnog gasovoda Snaga Sibira - Sputnik Srbija
Kina postaje najveći potrošač ruskog gasa, a Rusija najveći izvoznik na svetu

On je, takođe, izrazio uverenje da će ovi veliki projekti igrati ulogu u daljem unapređenju praktične saradnje između zemalja.

Ranije je portparol predsednika Dmitrij Peskov saopštio da će predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovati putem telemosta u otvaranju gasovoda „Snaga Sibira“, najverovatnije 2. decembra. Prvobitno je puštanje u rad gasovoda planirano za 20. decembar. Preko gasovoda „Snaga Sibira“ transportovaće se gas sa nalazišta Istočni Sibir i na domaće rusko tržište za izvoz u Kinu.

„Snaga Sibira“ je jedan od glavnih projekata ruskog „Gasproma“ i „Kineske nacionalne naftne kompanije“, koji bi mogao da doprinese da Rusija postane jedan od glavnih snabdevača Kine prirodnim gasom. Gasovodna mreža je duga 4.000 kilometara i moći će godišnje da preveze do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala