Apsolutna pobeda prodemokratskih snaga u Hongkongu

© AP Photo / Kin CheungDemonstranti slave pobedu na ulicama Hongkonga
Demonstranti slave pobedu na ulicama Hongkonga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici prodemokratskih snaga su, prema preliminarnim rezultatima izbora, dobili apsolutnu većinu na lokalnim izborima u Hongkongu, piše „Saut Čajna morning post“.

Neposredni izbori za okružni savet iz 18 gradskih okruga na kojima se 1.090 kandidata borilo za 452 mesta, održani su u nedelju u Hongkongu.

Izlaznost na izborima je bila rekordna. Na izbore je izašlo 2,94 miliona ljudi, što iznosi 71,2 odsto od ukupnog broja registrovanih birača. Na izborima iz 2015. godine, izlaznost je iznosila 47 odsto.

Prema poslednjim rezultatima glasanja, prodemokratske snage su pobeđivale u 17 od 18 okruga, čime su osvojile 278 mandata. Suprotna strana, pristalice politike zvaničnog Pekinga, dobila je samo 43 mesta. Nezavisni kandidati su osvojili 24 mesta.

Izbori su održani u pozadini antivladinih protesta koji traju već šest meseci i smatraju se pokazateljem snage antivladinog pokreta i vlasti šefice administracije Hongkonga Keli Lem.

Šefica lokalne administracije je saopštila da poštuje rezultate izbora.

„Vlasti će na najozbiljniji način razmotriti ovu poruku javnosti“, naglasila je Lemova.

Okružni savet Hongkonga kontroliše potrošnju dela budžeta i odlučuje o nizu pitanja važnih za život građana, poput gradskog prevoza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala