Ukrajinska raskolnička crkva predložila pomeranje Božića

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSaborni hram Svete Sofije u Kijevu
Saborni hram Svete Sofije u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poglavar raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanij Dumenko predložio je da se Božić obeležava 25. decembra, prenosi portal „Obozrevatelj“.

Dumenko je naglasio da je to moguće samo u slučaju da ideju podrži ukrajinska javnost.

On je, takođe, napomenuo da je trenutno teško shvatiti koliko će vremena biti potrebno kako bi se Ukrajinci navikli na novi datum ovog porodičnog praznika.

„Većina pomesnih pravoslavnih crkava slavi Božić po novom gregorijanskom kalendaru. I mi to možemo ubuduće da radimo, ako to prihvati ukrajinski narod“, naveo je Dumenko.

Ovo nije prvi put da Kijev pokreće ovakvu inicijativu. Još 2015, dok se nalazio na mestu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, Aleksandar Turčinov pozvao je da se Božić slavi 25. decembra „kao civilizovane zemlje“. Turčinov je obrazložio svoje stanovište činjenicom da ljudi u Evropi žive po gregorijanskom kalendaru.

Krajem 2018. godine, na inicijativu ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, stvorena je raskolnička struktura Pravoslavna crkva Ukrajine, formirana spajanjem dveju drugih raskolničkih „crkava“. Ruska pravoslavna crkva je u odgovor na to prekinula evharistijsko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. Kasnije su Pravoslavnu crkvu Ukrajine priznali arhijereji Grčke i Aleksandrijske crkve. Sa druge strane, jerusalimski patrijarh Teofil III pozvao je na sazivanje sastanka svih poglavara u Jordanu kako bi se rešio problem raskola pravoslavnog sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala